Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не бяха заедно на последните парламентарни избори, но ще бъдат заедно на следващите. Така звучи резюмето на политическите новини около „Да, България“ и ДСБ - двете партии, които имат най-опозиционно говорене, макар и да са извън парламента. Заедно с още няколко по-малки партии, тези дни те обвявиха т. нар. Български манифест за Европа. Обясниха го така: „Започваме националния дебат за бъдещето на България и как членството на страната ни в ЕС ще гарантира благосъстояние, икономически растеж, свобода и достойнство“. Представиха го не просто като политическо обединение, а като процес, в чийто край българите трябва да очакват „първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за активна политика на България в ЕС".

Тези думи вероятно объркват много хора. Затова няколко дни по-рано лидерът на „Да, България“ Христо Иванов бе далеч по-конкретен: „Предсрочните избори стават все по-неизбежни. Ние, заедно с партньорите ни от демократичната общност, ще бъдем готови за тях". Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов го обясни така: „Днес нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна - силна България означава да има силни и независими институции". За една част от българските избиратели фактът, че „Да, България“ и ДСБ поемат заедно към следващите избори, е очаквана и добра новина. Изборът на кауза също звучи като положителна вест - много българи правят разлика между формалното членство в Европейския съюз и реалната интеграция, която все още не е факт.

А след добрите новини?

„Да, България“, ДСБ, „Зелените“ и ДЕОС представиха екип от 29 души, които ще подготвят Българския манифест за Европа. И тук идва първият капан - експертната работа по конкретни политики, изготвянето на документи и становища е важно за всяка политическа дейност. Но ако политическите ръководства оставят или пък насърчат екипа да потъне в детайли и да изработва неразбираеми за широката публика позиции, капанът вече ще е щракнал. Останалите извън парламента избиратели на тези партии очакват ясно заявяване на политически проект - с конкретни и разбираеми цели, с принципи за поведение и с червени линии, които очертават границите на компромисите. Докато това го няма, новият политически съюз ще изглежда в очите на хората като поредното групиране на познати лица, които поотделно не могат да влязат в парламента.

Във втория капан новото обединение вече падна. Когато не си заявил ясно целите и принципите, а направо тръгваш към обединителни действия, тогава се появяват въпросите защо този е вътре, а онзи не е. Тогава е много лесно личните предпочитания, отношения и натрупвания отпреди да изпъкнат отново и т.нар. дясно да напомни за една от най-лошите си черти. Защото ясните цели, принципи и червени линии ще направят много лесен отговора и на следващите въпроси: С кого преди изборите? С кого след изборите?

Събитието по обявяването на Българския манифест за Европа завърши не по сценарий. Накрая Христо Иванов взе думата и обяви, че бившият военен министър и председател на БЗНС Николай Ненчев му се обадил по телефона и му казал, че напускат Реформаторския блок и идват при тях. Щракването на втория капан се чу още в залата покрай реакциите на част от присъстващите. Досега разделителната линия в бившия Реформаторски блок минаваше през датата 9 декември 2015, когато парламентът бламира съдебната реформа на Христо Иванов и той подаде оставка. След него мнозинството напуснаха ДСБ и депутатите от Гражданския съвет. Сега излиза, че това вече не е разделителна линия. Ако един от министрите на Бойко Борисов, който е останал до края на мандата, може да бъде част от новото обединение - по какви причини другите не могат? Най-голямата грешка на новото обединение ще бъде тази: ако започне да оценява персонално един или друг лидер от демократичната общност и да се произнася по допустимостта на една или друга кандидатура. Но не по-малка грешка ще бъде да остави тези въпроси във въздуха и да не се опита да им отговори със споменатите вече цели, принципи и червени линии, към които да се присъединява всеки нов участник.

За да не гледаме пак онзи филм

Третият капан може да се появи само ако свършат част от работата си успешно и влязат в следващия парламент. Но още сега въпросът е какво ще правят в Народното събрание. И тук идва ролята на политическите ръководства и на 29-членния експертен екип - от тях се очаква да представят визия за България за следващите няколко години. Тази визия, в комбинация с въпросните цели, принципи и червени линии, трябва да очертае поведението в следващото Народно събрание. Заявяването само като „анти-ГЕРБ“, „анти-Борисов“ или „анти-Цацаров“ изглежда недостатъчно за големите им заявки. За да могат обаче изобщо да стигнат до следващия парламент, трябва още сега да разглобят най-големия капан, в който Реформаторският блок падна още в началото си - необходими са им единно ръководство, ясни правила за взимане на решения и дисциплина за изпълнението им. Другото вече го гледахме.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Филма ще е пак същия, ако в

Филма ще е пак същия, ако в тези партии доминират юристите. Това е студенокръвно племе, лишено от здрав разум и рационален подход. Хора които един пирон не могат да забият без да си премажат пръстите, всичките могат на един дъх да напишат по 100 страници по темата как най правилно се забиват пирони. И накрая да се изпокарат, за сеир на народа. Няма как да впечатлят избиратели различни от безработни нереализирани режисьорчета, актриси и поетеси израсли в центъра на София. И то само на тези, които нямат баба на село.
 's picture

Бобо

Патка и пирони

Ма мило ти откога почна да разбираш от забиване на пирони , май ти харесва дебелия пирон на Прасето в задника на Бай Хой ..... Да се чуди човек къде ви намира Цецоу мозъка такива кухи тролове като тебе .
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Enjoy the music in your

Enjoy the music in your earbuds in your own head. Dancing and singing because you enjoy the tune so much you can't contain yourself doesn't amuse others.

С тия двамата ...

С тия двамата ... Старите филми до спукване
 's picture

Petyo9

За да не гледаме пак онзи филм

"обединените" десни трябва ежедневно да представят своите идеи, своята визия за управлението на страната. Какво те предлагат за разрешаване на демографската криза, за малките и средни предприятия, за мерките за улесняване на всеки да започне бизнес, за интеграцията на малцинствата, за овладяване на войната по пътищата, за овладяване на битовата престъпност и корупцията по високите етажи, за образованието, за културата, за административната реформа и т.н. и т.н..... Знам, че почти всичко от гореизброеното минава през (или по-точно започва със) утвърждаването на върховенството на правото и закона, знам, че започва с Борисов и Цацаров и овоюването на държавата от мафиотските им ръце, но мотивацията на хората да гласуват ще бъдат многобройните и смислени предложения за реформи в държавното управление. Така хората ще повярват, че те няма да отиграват ситуационно, а ще следват умни стратегии и ще правят реформи с поглед отправен към близкото и по-далечно бъдеще.
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Абсолютно върховенство на

Абсолютно върховенство на правото и закона има само в Северна Корея. Това е най тъпата мантра на деснодебилите. Водени за носа от олигарси имащи проблем със законите.

Филмът, който ще гледаме с

Кънев, Бойкиклиев и останалите трайчотрайчовци е същият, който го гледахме миналия път. Преди изборите: "ние сме в обещание да разгромим корупцията и да не подкрепяме кабинет на Борисов" След изборите: одобрение за 16 милиарда заем, назначения на роднини и приятели по разни служби и амбразурничене за мутрите. "Десните" у нас правят каквото им наредят от централата на ЕНП, точно както "смелият жорналис" Бедров пише каквото му разпоредят от Дойче Веле. Пасмина жалки лъжци.
 's picture

Бобо

Ватника свиден

Гонзьо от тролската армия на Прасето да говориш за пасмина и за лъжци е някък нехигиенично , но явно на такива като теб им е добре в кочината ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.