Европейската асоциация на издателите на вестници (ЕАИВ) ще предупреди европейските институции за натиска срещу български издания, които се противопоставят на медийния монопол, олицетворяван от Делян Пеевски. Това е решено на общо събрание на ЕАИВ, в която членуват Съюзът на издателите в България (СИБ) и подобни организации от Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Италия, Словакия, Сърбия, Люксембург, Полша, Франция и Швейцария.

Повод за сигнала е натискът, оказван върху изданията на групата "Икономедия" - "Дневник" и Капитал", които са заплашени от запориране на активите на издателя им Иво Прокопиев. Под силен натиск са също в. "Сега" на Сашо Дончев и списанието и сайтът "Клуб Z", издавани от Огнян Донев. Притискането на тези медии става чрез атака на основния бизнес на техните издатели, се казва в позицията на СИБ.

Президентът на ЕАИВ Карло Перони ще изпрати писма до Европейската комисия и Европейския парламент с искане за проверка дали в България се уважава свободата на словото. Германски издатели ще търсят реакция от фондации, които са активни в България. Европейската федерация на журналистите и "Репортери без граници" също ще окажат подкрепа.

Преди две седмици комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) поиска запор на всички дружества на групата "Алфа финанс" на Иво Прокопиев, но не и на "Икономедия", която издава "Дневник" и "Капитал".

"От 2009 г. насам "Капитал", "Дневник", "Икономедия", лично Прокопиев и семейството му, другите му компании и мениджърите им станаха обект на многобройни данъчни, регулаторни, прокурорски и полицейски проверки. Нито една от тях не откри нередности, но много бяха отворени наново след приключването им. Някои от водещите разследващи журналисти на "Икономедия" и тяхното имущество също бяха атакувани...", посочва позицията на СИБ.

"През август стана очевидно, че има силно външно влияние от Пеевски и лично от Цацаров срещу председателя на КОНПИ Пламен Георгиев. Той бе принуден да започне процедура по конфискация на имуществото на Иво и Галя Прокопиеви и да наложи запор върху тях."

Списанието и сайтът "Клуб Z" "са обект на продължаващи атаки в редица публични изявления на прокуратурата и на главния прокурор", се казва в изложението на СИБ до европейските издатели.

"Това се случва в пълно съзвучие с медийния кръг на Пеевски. По правило медиите на Пеевски подкрепят изцяло тезите на прокуратурата. Причината за тези атаки е критичното отношение на "Клуб Z" към работата на институцията, на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет, поведение, което винаги е спазвало журналистическите стандарти."

Издателят на в. "Сега" и собственик на "Овергаз" Сашо Дончев пък е проверяван по сигнал от януари тази година към главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с подадената от него жалба към Европейската комисия срещу "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за злоупотреба с доминантната им позиция на българския пазар от 2011 г. С това е свързан скандалът "ЦУМгейт", когато Дончев е поканен на среща с главния прокурор Сотир Цацаров, който се опитвал да му окаже натиск заради подкрепата за критични медии.

"На базата на този сигнал тази пролет започнаха разследвания срещу служители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Преди това обаче Дончев бе поканен чрез посредник на частна среща с главния прокурор ("ЦУМгейт" - б. р.), по време на която са му били отправени заплахи под формата на "съвет". Цацаров е изразил недоволство от редакционната политика на "Сега", която според него подкрепяла опозиционната партия "Да, България", и от телевизия BiT, която не е собственост на Дончев, но според главния прокурор той "имал думата" там."