Няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашния член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Това пише правният сайт "Де факто", цитирайки Инспектората към ВСС, който прекратява проверката за скандала. Тя трябваше да установи дали с поведението си обвинител № 1 е накърнил престижа на съдебната власт или е нарушил норми от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Мотивът за прекратяване на проверката: установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. А съдържанието не е установено,... защото няма страничен свидетел (извън тримата участници), който да разкаже какво точно са обсъждали Цацаров, Дончев и Гергов (т.е. - другия път не е зле тримата да се срещат пред инспектор от ИВСС, нотариус или неизвестно кой, ако се следват изводите на подчинените на Теодора Точкова, б.р.).

Сам по себе си фактът на срещата пък не нарушава никакви норми и правила, заключават проверяващите.

Така “ЦУМ-гейт“ окончателно отива в небитието. Други проверки на скандала няма – мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да се занимава със случая въпреки активното настояване на Лозан Панов и още няколко кадровици.

В началото на май т.г. Инспекторатът публично обяви, че извършва проверка на случая по постъпил сигнал. Впоследствие се изясни, че подателят е гражданското сдружение „Борец“, регистрирано във Видин, активен участник в шествията за европейско правосъдие и съдебна реформа у нас.

Вчера от "Де факто" са попитали Инспектората докъде е стигнала проверката.

Отговорът::

Извършена е проверка по случая „ЦУМ-гейт“. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала.

Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на  чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.“

"Параграф 22: ако едни хора с положение, а някои от тях и с власт, искат поверително да решат едни въпроси, очевидно няма да поканят  странични наблюдатели на сгледата. Но като няма странични наблюдатели, няма „независими“ свидетели - ерго, няма и нарушения", заключават от "Де факто".