Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият демон днес е приватизацията. Не конкретни престъпления, не конкретни чиновници, не конкретни сделки дори. Приватизацията се сдоби с етикета „престъпна“ и стана знаме за политици, които определят себе си като десни, леви, консерватори, либерали, управляващи, опозиция. Въпросният демон е заграбил от българите десетки милиарди левове - взел им е наследственото имане, кътано в делви. Тази песен се заглушава от време на време от вечния шлагер за дружбата с Русия, необятните съветски пазари (изгубени, разбира се) и задължението во веки веков да сме посланик на Москва в Европа. Все по-силно звучи и тази мелодия с антибрюкселски нотки - ония, които само изискват; ония, които само ни се бъркат; ония, които даже някакъв мониторинг са ни сложили и не искат да го махнат.

Сега си представете, че сте редови гражданин на републиката, който порядъчно често злоупотребява с гледане на телевизия и следене на политически сблъсъци в сутрешните блокове. М**** ѝ на тая демокрация, си псувате тихичко, докато в един слънчев ден не ви се обади анкетьор, за да ви зададе следния въпрос: Ако имахте избор, вие лично в кой от двата периода бихте предпочели да живеете? 41% от анкетираните българи отговарят, че искат да живеят сега - тоест след 10 ноември 1989 година. А също 41% казват, че биха предпочели да живеят преди 10 ноември 1989 - тоест по времето на комунизма. Данните са от изследване на „Тренд“, направено по поръчка на евродепутата Андрей Ковачев.

Назад към държавното

Бившият главен прокурор Никола Филчев беше първият, който заговори за милиарди, „откраднати от приватизацията“. След това се появи цяла политическа сила, която се насочи срещу инвеститорите и обещаваше национализация и прогонване на „чуждите експлоататори“ - „Атака“ пресмяташе изнесената печалба, като умножаваше килограмите изкопана руда по цената на чистото злато. С помощта на подобно агресивно невежество митовете за „престъпната приватизация“ достигнаха до 30 млрд. лева, които вече се цитират едва ли не като научно доказан факт. Сега дружно са се втурнали да премахват давността за престъпления, свързани с приватизацията.

Опасната тенденция в случая е отричането на приватизацията изобщо. Думата може и да е натоварена негативно, но трансформацията на българската икономика от държавно-планова в свободна пазарна икономика е основата на днешната държава, която е член на Европейския съюз. Без функционираща пазарна икономика България щеше да си остане периферна и изолирана балканска страна, като Македония например. Без тази реформа днес българите нямаше да могат свободно да пътуват, работят и учат в Европа. Нямаше стотици милиони евро да влизат всяка година в икономиката като европейска солидарност. Разбира се, не всичко в страната днес е наред. Институциите твърде често защитават частни корпоративни интереси вместо тези на гражданите, а на моменти цялата държава изглежда превзета. Но това е проблем, свързан с върховенството на закона. И понеже не е удобно да се признае открито, дайте да удряме по приватизацията - тоест по частната собственост.

Реабилитация на комунизма

Предстои парламентът да премахне давността за престъпления, свързани с приватизация. Сравнението самó се набива на очи - само преди година Конституционният съд отмени законовата поправка, с която парламентът бе премахнал давността за престъпленията на комунистическия режим. Това стана по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Тоест престъпленията на комунизма вече не могат да бъдат разследвани, но ще може да има разследвания за продажби на цехове. Посланието е ясно - комунизмът не е чак толкова лош, но пък разграждането на комунистическата планова икономика очевидно е нещо много лошо.

В цитираното изследване на „Тренд“ има и друг интересен въпрос: Според вас лично комунистическият режим извършвал ли е или не е извършвал престъпления спрямо хората? 52 на сто са отговорили положително. Но по-интересен е самият въпрос - когато престъпленията не са документирани, разследвани и осъдени, тяхното съществуване се превръща от факт в лично мнение. Един вярва, че е имало престъпления, друг не вярва. На този фон равният брой хора, които предпочитат да живеят по време на комунизма и след него, може да се възприеме като добра новина. Защото при тази лепкава носталгия, която се лее отвсякъде, числата можеше да са много по-стряскащи.

"Дойче веле"

Коментари

комунизма

беше една кула от велпапе кашони.Дойде един актьор от Холивуд и се сети че трябва просто да ритне най-долния.Ето това беше прехваления комунизъм.

Ето и един виц

разказван от същия този актьор с който поздравявам носталгиците да им се опресни малко паметта.Отивам един Московчанин и чинно си внася вноската за нов "москвич" .Всичко е наред другарю -казват му от гишето.Заповядайте след десет години години да си получите колата.Само един въпрос може ли ..плахо попитал човека: Сутринта или следобед да дойда.....Еееее ..зачудил се чиновника та това е след десет години ..има ли такова значение сега.Има има ...защото сутринта чакам да дойде водопроводчика....
kate pate's picture
kate pate
analyse this

Стига глупости

тия от КОНПИ до кога ще ги чакаме да секвестират имотите на Прокобиев.
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Айде пак това малоумното,

...дето Пеевски го е яхнал, та чак гръбнака ще му счупи, ма то вика, че му е добре, щото нали така Бойко е казал да се твърди и за Прокопиев пита. Мъка мъкааа...

Хората искат да живеят по

Хората искат да живеят по времето на соца не заради брътвежите на г-н Бедров

...

, а защото прекрасно знаят какво усещане за сигурност, спокойствие и ред имаше тогава, вкл. безплатно здравеопазване и образование. Днес не стига че се наливат милиарди в здравеопазването, не стига че още няколко милиарда доплаща населението и пак нито лекари, нито пациенти сме доволни. Същото е и в сектор "Сигурност", и къде ли не другаде в държавата ни. Тоест съпоставяйки периода на съзидание по времето на соца и този на разруха по времето на посткомунизма, логично е хората да имат носталгия по първия. Причината за тази носталгия не е в хората, а в тези, които проведоха престъпния преход в последните 28 години.
Елена Дядомразова's picture
Елена Дядомразова
Елена Рудолф

Усещане за сигурност...

Прав си, кретен! Хората помнят усещането за сигурност. За Държавна сигурност... Айде, кретен, скрий се!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Руския т фактор!

България! В политиката интересите стоят над всичко! . Кремъл настоява да живеем в държава от азиатско-руски тип и точно това се случва в България. С изключение на Филип Димитров, всички останали премиери са руски наемници.Вечното насилничество на Москна! Нинова, Борисов и Президентът се карат театрално, но не съвсем, защото водят битка кой повече да е верен на Руската империя, за да си осигури политическо дълголетие. В прехода живеем зле, за да въздишаме по Хрушчовото и Живково време. Не пожелалите да бъдат руски крепостни, заминаха на Запад. Ако останалите в България искаме да живеем по-човешки, трябва да отхвърлим руското вмешателство и да се борим за равнопоставени взаимоотношения с Русия, на избори да изметем жалките руски наемници и настина да тръгнем към ЕС! В обществото, макар и бавно, се натрупва омраза към официална Русия по нейна вина! А Селото наистина е умно. Браво! Много от написаното от Гонзо е правдиво! Статията - поредна силна статия на г-н Бедров!

Гоце, правилно ли те разбирам, мило?

"С изключение на Филип Димитров, всички останали премиери са руски наемници" Демек, Ваньо Костов е "руски наемник"? Може ли да те цитирам вече?
Ники ☮'s picture
Ники ☮
nspirov

"А каква ерекция имаше тогава..."

Разбирам носталгията ви, другари, но това няма да се върне, ако ще и 10 паметника с шмайзер да й издигнете.

Другарю,

всичко, което може да се каже за "ерекцията" тогава и сега е, че тогава нямаше нужда от реклами за "вдигане на самолета". А днес за тая пуста "ерекция" давате половината от парите за "здравеопазване". Ясна е работата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.