Изглежда, че парламентът е на ръба на самоубийството от тъпота, липса на всякаква идея за бъдещето и примитивен популизъм. На пръв поглед, Борисов се превръща в Орешарски – виси на златния пръст на "Атака", трябва да се моли на опозицията да се върне в парламента, а Пеевски го поглъща както питон налапва заек. Всъщност, разпада се самият парламентаризъм, умира демократичният и правов ред в страната. Познатата ни полу-демократична република пред очите ни метаморфозира в една все по-авторитарна джамахирия.

Отказът от реформи, рутинното погазване на основни принципи на правовата държава, продължаващото подчиняване на съдебната власт, ударното изграждане на репресивни институции, мачкането на неугодни журналисти и издатели, атаката срещу правото на собственост и задушаването на предприемачеството, опитът за силово връщане на държавата-бухалка в икономиката, заигравките с Путиновия режим, и последно – изплискването със запушването на устата дори на една такава казионна опозиция като БСП – всичко това не са хаотични съвпадения. Това е част от координиран опит за ударно завземане на още по-голям хап от публичната власт и икономическо влияние.

Докато ЕС си затваря очите за случващото се у нас, силите на Дълбоката държава опитват да установят окончателна доминация във всички области на обществения живот, в които до сега не са имали пълен контрол. Под булото на пропагандата за Евро-председателството и външно-политическите успехи на Борисов, Пеевски и клановете на ДС зад него опитват да установят нов тип режим, при който преструвките на демокрация, игрите с няколкото системни контролирани партии (ГЕРБ, ДПС, БСП и ПФ) и сезонни ГМО-та, толерирането на области на независимост в икономиката, медиите и съда, стават ненужен дискомфорт.

Убеден съм, че поръчителите на тази кампания подценяват обществото ни и реакцията ще ги изненада, както ги изненада 14 юни 2013 г. Гневът се надига. Бъдете сигурни, че когато дойде моментът за това, демократична управленска алтернатива, готова да възстанови правовия ред, да проведе реално пречистване на институциите и да върне бъдещето в политиката ни, ще има. Предсрочните избори стават все по-неизбежни. Ние, заедно с партньорите ни от демократичната общност, ще бъдем готови за тях.

...

Коментарът на Христо Иванов е публикуван във фейсбук профила му.