Депутатът от БСП Иво Христов публикува кратко обяснение на фейсбук профила си по повод предишно негово изявление за Червената армия, евреите и дебилите сред българския народ. Както Клуб Z първо съобщи, на събиране със симпатизанти в Раднево Христов защити говорителката на министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи. По-късно обаче Христов свали видеото от профила си, но то остана в мрежата. (Може да го видите след текста)

Депутатът сподели наблюдението си още, че „80% от българското население е дебилно“. След като това се превърна в заглавие на повечето медии, Христов написа:

"Във връзка с въпрос относно пропагандата и манипулацията на информацията, зададен на среща с обществеността, точните думи в отговора на проф. Иво Христов са:

“Като се отчете, че 80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват, това работи безупречно”.

Конкретното изречение било „извадено от контекста тенденциозно и широко цитирано умишлено“. Христов определя това като „пореден пример за целенасочена, злонамерена и агресивна пропаганда“.

Дебилен” e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно“, пише червеният депутат.

Според него „целта на тази операция“ била да „измести дебата от реалния към измислен проблем“.

А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна“.

[[nid:60421]]

Иво Христов обаче не се отрича от твърдението си за Червената армия и българските евреи. На срещата в Раднево той казва дословно:

"Какво каза Мария Захарова - не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така? Или ще кажем ние йок, не, на Гьоринг и Хитлер - ние ще си ги пазим нашите евреи, вие си гледайте работата".

Колегите на Христов от парламентарната група на БСП, които потърсихме, отказват засега коментар – не били чели изявлението му.