Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"И наистина будителят не е интелектуалец по европейски образец, това е наша, българска духовна категория." Тези думи на президента Румен Радев стреснаха много хора. Едни реагираха, други се обидиха. Изречението е част от речта на държавния глава за Деня на народните будители, който България отбелязва на 1 ноември. Подобни слова са традиционно скучни и затова рядко правят впечатление. Но това противопоставяне на българския стремеж от втората половина на XIX век за изграждане на образована и развита национална държава срещу европейската идея изобщо бе веднага забелязано. И бе разчетено като гаф.

Изказването на Румен Радев е неуместно най-малко по три причини. Първо, казаното от него не е истина. Второ, то обижда много българи, чиито житейски усилия са свързани с приобщаването на България към Европа, а не с разграничаването. Трето, подобно конфронтационно изказване е не просто в синхрон с мощната антиевропейска реторика, която режимът на Путин спонсорира, а даже я усилва. Затова за президента Радев ще бъде най-добре, ако оттук нататък чете по-внимателно какво са му подготвили, за да избягва ситуации като цитираната.

Будителите еднозначно са европейци

Будителите са онези българи, които в годините преди Освобождението работят за постигането на независима и свободна България, изградена точно по европейски образец. Представителната демокрация, равенството пред закона, светската държава са все явления, които будителите са „докоснали“ при пътуванията си в Европа или от книгите на европейските просветители. Републиката, за която говори Левски, не е някакво самобитно изобретение, родило се в будните градчета на територията на Османската империя. И вместо президентът да използва високата си трибуна, за да напомня на българите, че винаги са били европейци и част от най-напредналата цивилизация, той залага на противопоставянето между будителите и Европа.

Впрочем, „европейският образец“ не е единствената конфронтация с европейското в това слово. Говорейки за малкото пари, които държавата отделя за наука, Радев каза и това: „И някак си аз не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари, както се случва напоследък, и да ни кажат, че 0.2% от БВП за наука и за научни изследвания са крайно недостатъчни. И ни дават дори конкретни цифри - поне 10 пъти повече." Неприкритото раздразнение от съветите на еврокомисарите е подчертано в следващото изречение, което завършва с думите: „указанията, които ни се дават отвън". Така че противопоставянето срещу Европа изглежда като умишлено заложен ефект в тази реч. А точно в този случай е излишно - с какво са му виновни на Радев еврокомисарите, когато просто констатират реален проблем в България? Нима не е чел поредицата от социологически проучвания, които показват не само много по-високото доверие към „онези в Брюксел“, но и очакването на българите те да правят точно това - от време на време „да вкарват в пътя“ нашите политици.

Защо говори така?

С тези си думи президентът Румен Радев обиди значителна част от българите. Онази част, която свързва последните две-три десетилетия от живота си с последователните усилия за приобщаването на България към Европа. Едни са се занимавали с политика, други са гласували за тези усилия, трети са излизали на улицата, когато някой е искал да отклони страната от този път на развитие. Това е огромна част от българския народ - и точно тази част има непризнатата заслуга за това, че днес България е част от Европейския съюз. Защото почти всяка година бяхме пред избор - и българските граждани имаха пълната свобода да изберат различна посока. Но ден след ден, вот след вот тази част от българския народ продължаваше да върви към Европа. А можеше да бъде различно. Можеше да се предадат, можеше да спечелят другите. Нека погледнем какво е днес в Македония например, за да сравним.

С подобни изказвания Румен Радев рискува да се самообяви за антиевропейския политик на България. Пък и не спира да се „старае“ - да си спомним само как отиде в Полша, откъдето поиска ЕС да свали санкциите срещу Русия. Или по-точно - срещу високопоставените лица, участвали в незаконното анексиране на Крим. Да отидеш точно в Полша и да кажеш точно това?!

Разбира се, съществува възможността президентът изобщо да не е искал да говори срещу Европа. Но който е подготвял словото му за Деня на будителите, определено е искал. Възможно ли е обаче Радев да не се е досетил, че думите му могат да бъдат разчетени така? Липсата на политически опит вече не може да бъде оправдание. Минаха десет месеца все пак.

"Дойче веле"

Коментари

Радев е обикновен военен, а

Радев е обикновен военен, а те както знаем, са работили с руска техника, ползват руски термини (кнопка, сумка, нальот и т.н.) и всичко старо и руско им е близко. От друга страна е продукт на Решетников и само това е достатъчно основание да не се гледа сериозно на него. Гражданите да си правят изводите и са помнят, че каквото и да казват БСП в крайна сметка се случва това, което иска Москва. Само че ние живеем в България и такива хора трябва смело и ясно да наричаме НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Щото е комунист и е президент

Щото е комунист и е президент на БСП. Освен това е три пъти по тъп от Гоце.
 's picture

Бобо

Въздухаря

Е как защо , че Решетников защо го курдиса в президентството , Бацко защо му помогна , всичко си е по план , Ватниците не искат да ни пуснат от смъртоносната си хватка , жалко че се намират безродници и сребролюбци които да им помагат .
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съображения

Отговорът е приблизително такъв: Защото е руска подлога, Предател и Марионетка
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Радев сигурно вече работи за

Радев сигурно вече работи за втория си мандат - казали са му, че ако не изпълнява поставените точки, няма да го подкрепят за втория мандат. Обаче втори мандат ще види през крив макарон!

Умните и красивите отново с мощна фалшификация на

историческата истина. "Будителите са онези българи, които в годините преди Освобождението работят за постигането на независима и свободна България, изградена точно по европейски образец. Представителната демокрация, равенството пред закона, светската държава са все явления, които будителите са „докоснали“ при пътуванията си в Европа или от книгите на европейските просветители." Драги ми неукий смехурко, в годините преди Освобождението, масата българи (като изключим малкия контингент от Чипровски католици), които се образоват в чужбина, учат в Турция или в Русия. Почти никой от будителите - "онези българи, които в годините преди Освобождението работят за постигането на независима и свободна България" - не е пътувал в Европа, не е част от "европейския елит" и познава европейските политикономически теории главно от преразкази и по-малко от преводи на руски или други балкански езици. Да се преструваме, че българските будители са това, което не са е лъжа от същия вид, от който са лъжите за партизанските подвизи на другаря Живков. Радев е технически прав тук, друг въпрос е, че това в неговата реч не е от желание да е исторически коректен - това, алаху акбар, не е мотив в българската политика и журналистика - а да даде така, както той го разбира, малко национална гордост на слушателите си. Е, не го разбира кой знае колко добре, но се старае. За разлика от предишния на неговото място - прецедента Плювналиев.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.