Е, няма как да подмина днешното интервю на ДП, за което гарантирам, че не съм дал 80 стотинки, и какви са моите изводи от него: 

В началото смятах това интервю за пореден и завършващ етап в изграждането на мъглявината от алтернативни факти и манипулативни внушения, налагани през цялата мрежа от свои и свързани медии, с крайна цел да изпере имиджа на корпулентния политик до някакво приемливо ниво тип “не съм по-лош от другите лоши”. Крайният резултат от тази кампания за изпиране на имидж няма как да е пълно изпиране, но ще е успех, ако ДП промени поне сегашното състояния на “политик с отровна репутация” (както го нарече навремето една западна медия), срещата с когото да се превръща автоматично в компромат за всеки политик, магистрат, държавен чиновник и всякакъв тип обществена фигура. 

Друго е интересното в интервюто обаче.

В него директно се признава устойчивостта на изградения скрит бизнес модел на КТБ (наричан според прокуратурата от самия Василев и неговия екип “Фирмата”) и невъзможността да се овладее цялата сложна мрежа от свързани фирми и техните активи, дори с помощта на вътрешни хора и със съдействие на тези, които трябва да пазят интересите на кредиторите.

В интервюто тези активи се казват директно - “Петрол”, “Дунарит”, “много” хотели. Със сигурност има и други, които не са споменати, а вече овладяните от правилните хора активи в това интервю няма как да се споменат. За тях четем в блога на банкера-беглец от Белград. 

С две думи - три години по-късно продължава войната за част от активите на КТБ чрез механизмите на несъстоятелността и съдебни трикове, и тя се е оказала за едната страна много по-сложна от очакваното към 2014 година. Важна част от това е и имиджовата война със закона “Магнитски” на територията на САЩ, която също е с цел възстановяване на позиции от страна на банкера-беглец Цветан Василев. 

И най-важното за мен - докато Василев има какво да губи, разкрития от негова страна за корупция по казуса КТБ по високите етажи на властта - изпълнителна власт, регулатори и магистрати - лично аз не очаквам.

По очевадни причини с много нули.

Коментарът е от профила на Николай Стайков във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.