"Искам да дистанцирам себе си и колегите си от думичката "бунт". Летателният състав не прави бунт. Летателният състав има права - всеки един пилот има право, ако не е уверен в себе си за изпълението на задачата, да се откаже от нея. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война - така се случи, че в този ден летателният състав докладва, че не се чувства добре и не проведохме полетите. Такива са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога... не се връщат".

Така командирът на военната ни авиобаза в "Граф Игнатиево" ген. Лалов коментира ситуацията от сутринта, в която пилоти предпочетоха да не излязат на тренировъчни полети. Както се разбра по-рано, а и министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, става дума за проблеми с техниката, след като страната ни получи по договор 10 двигателя за съветките МИГ-29, но 8 от тях са без нужната документация и не могат да бъдат ползвани към момента.

И ген. Лалов заяви, че причините са ситуацият днес са много и комплексни,  специално в авиобаза "Граф Игнатиево" има много големи проблеми с изправността на авиотехниката.

"За да можем да подготвяме пилотите ни трябва достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да изпълняват задълженията си. Останах с впечатление и надежда, че министерството полага сериозни усилия за преодоляване на проблемите. Това, което говорихте тук ще бъде предадено от мен на личния и на летателния състав и ще набележим мерки за преодоляване на състоянието, в което се намираме в момента.", каза още командрът на авиобазата след нарочна среща в министерството на отбраната, в която участва Каракачанов, негов заместник, началника на ВВС ген. Стойков и др. 

На свой ред изявление - второ за деня, направи и вицепремиера Каракачанов. Този път той нарече ситуацията "недоразумение, раздухано в медиите". По-рано бе заподозрял, че някой "може би нарочно създава тази ситуация", но пред командира на авиобазата не повтори тази версия.

Каракачанов обясни, че случката е свързана с доставените по договора от предишния мандат двигатели за съветските самолети, които са без нужните документи - тоест подписаният договор не е спазен. Министерството обаче не може да си позволи да рискува живота на летците. "Човекът е най-голямата ценност в армията", заяви министърът и също обяви, че не ставало въпрос за бунт и стачки, защото "армията не е детска градина".