"Това, което съществува в авиацията, е проблем, защото много години не е обръщано сериозно внимание".

Така вицепремиерът и военен министър формулира отговора си по повод отказа на военни ни пилоти да се включат в тренировъчни полети на съветстките МиГ-29, с които разполага армията ни, от авиобаза "Граф Игнатиево". Причината за бойкота на тренировките на летците била, че не се чувстват достатъчно сигурни и подготвени, за да метят. Военната авиация обаче изпълнява ангажиментите си по дежурства за защита на военновъздушното пространство.

Каракачанов говори пред медиите след като се включи в тържествен ритуал в парка "Генерал Лавров" край Горни Дъбник, където участва в отбелязването на 140 години от боевете по тези места по време на Руско-турската война, предаде БНР. И въпреки че остави впечатление, че още не е запознат в детайли, министърът добави предположение: 

„Може би някои съвсем изкуствено създават тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция – първо, поддръжка и модернизация на сега съществуваща техника, преговори за закупуване на нов изтребител и казвам нов изтребител и съм го казвал много пъти и се учудвам, че не са ме чули”

Каракачанов обаче не конкретизира кого има предвид. Вместо това изрази учудване, че чак днес пилотите в „Граф Игнатиево” са открили, че има проблеми с авиацията.

По думите му проблеми има не от 6 месеца или 1 година, а от десетилетия. И настоя:

"Много моля проблеми от болната глава да не се слагат на здравата".  каза вицепремиерът.

Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили, допълни министърът и изреди каква бойна техника е нужда, освен изтребители

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребители, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно - от една страна поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести?", попита вицепремиерът.

Още през 2015 г. тогавашният шеф на ВВС ген. Румен Радев обяви, че подава оставка, защото авиацията ни е в критично състояние. Премиерът Бойко Борисов тогава настоя Радев да оттегли оставката си и това се случи срещу обещание да се пристъпи спешно стабилизиране на военната авиация - осигуряване на бойни дежурства във ВВС и минимална летателна дейност. Радев обаче съобщи тогава, че мярката ще има краткосрочен ефект.

Година по-късно Радев напусна ВВС, кандидатира за президент и спечели изборите срещу Цецка Цачева от ГЕРБ..