Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов лично ще се опита да разреши ситуацията в партийните структури в област Хасково след напрежението между кмета Добри Беливанов и областния координатор Делян Добрев. След едноседмични престрелки, в които участваше и депутатката от БСП Елена Йончева, обвиняваща Добрев в шуробаджанашки назначения, на които кметът от ГЕРБ се е противопоставил, Добрев заяви, че хвърля оставки от всички постове и е говорил за това с лидера на партията Бойко Борисов.

Последваха масови декларации от структурите на ГЕРБ в цялата страна в подкрепа на Делян Добрев и с настояване Борисов да не приема оставките, а той самият да ги оттегли. Партийната акция се съчета със защита на депутата и "отвън". Не само бившият здравен министър Петър Москов и шефът на КЕВР Иван Иванов подкрепиха Добрев, но дори и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той написа дълго съобщение във фейсбук и до медиите, посветено на експертизата и качествата на депутата от ГЕРБ.

 

Резултатът от скандалите до момента е, че тази вечер Цветанов събира всички структури на ГЕРБ в Хасковска област. В срещта ще участват общинските ръководства от областта, общинските съветници, общинските кметове и кметовете на кметства от партията. Там ще е и подалият оставки Делян Добрев. Въпреки че поканата е отправена към всички представители на партията в местните власти в региона, не е ясно дали Добри Беливанов също е сред поканените.

Общинското ръководство на ГЕРБ вчера му поиска оставката като кмет. Пред "Дарик" обаче той заяви, че няма намерение да я подава, като припомни, че е избран от гражданите на Хасково и повтори, че не се разграничава от ГЕРБ, а само от Добрев. Тази сутрин Беливанов дойде на работа в общината.

Пред "Хасково.инфо" той заяви, че ако бъде поканен на срещата с Цветанов и партийния актив, ще присъства. Не се разбра има ли покана. Той заяви, че според него екипът на община Хасково е работил добре, а ако е имало проблеми, те са свързани с процедури. По думите на кмета напрежението е ескалирало, защото Делян Добрев е подел лична кампания срещу него. 

"След като се работи добре, няма значение кой на кого е роднина", казва още Беливанов, цитиран от местната медия, но допълва, че това са хора, посочени от структурата на ГЕРБ за назначения в общината.