Драмата "Хасково", започнала със свалено доверие от ГЕРБ към издигнатия от тях кмет Добри Беливанов, продължила с оставки на представители на партията в общината, а оттам и с обвинения към депутата от региона Делян Добрев, че е назначавал близки и приятели в общинската администрация, днес ескалира и в Общинския съвет на града.

Първо опозицията от "Коалиция за Хасково" поиска оставката на Беливанов и нови избори "заради създалата се управленска криза" в общината, съобщи "Хасково.нет". Втората причина е, че от две години общината се управлява без проведени конкурси за високите административни постове като секретар на общината, шефове на дирекции и т.н. Въпреки че в крайна сметка конкурси са били обявени, заради сигнали за нередности те са били спрени от Беливанов, твърдят публикации в местни медии.

Кметът пък е удължил отпуска си, в който е от няколко дни, но председателката на Общинския съвет Таня Захариева заподозря нередност в документа, с който е направено това. И прати сигнал в полицията срещу Беливанов. Причината - самият той е в чужбина, а удължаването на отпуска е подписано с печат с подписа му, а не собственоръчно. Захариева иска проверка дали това е законно. 

Проверка на Клуб Z установи, че печати с личен подпис се предлагат на пазара от различни фирми. Преди време заради подобен печат обаче гръмна скандал в Софийския университет, тъй като бившият ректор Иван Илчев е използвал този метод за подпечатване на дипломи. 

Самият Беливанов не е говорил публично от началото на скандала, но получи обвинения от Добрев, че е "вербован" от БСП чрез "скъпи екскурзии", организирани от бизнесмени. 

 
Общински съветници от ГЕРБ в града пък защитиха депутата и местен лидер на партията, че е "нормално" в общината да се назначава негови хора. Самият Добрев призна, че шефката на финансовата дирекция в администрацията Росица Гаргова му е първа братовчедка, един от зам.-кметовете, подали оставка, му е кумец, а съпругът на Гаргова е председател на комисията по финанси в Общинския съвет. Според народния представител и съпартийците му обаче Хасково е малък град, екипът е "дрийм тийм" и е свършил много работа, а това, че в него има хора, които се познават и са близки е в реда на нещата и не става дума за конфликт на интереси. 
 
Депутатката от БСП от региона Елена Йончева пък бе заплашена със съд от Добрев и споменати от нея хора като негови близки, както и заради твърдението й, че фирми на Гаргов печелили обществени поръчки. По-рано през деня темата "Хасково" завладя и трибуната на Народното събрание с главни действащи лица Добрев и Йончева.
 
 
На сесията на Общинския съвет днес се взе и друго решение - за временен заместник на Беливанов, чиято почивка е била удължена, местният парламент посочи зам.-кметицата Милена Трендафилова. Самата тя обаче е в оставка, тъй като депозира молбата си да бъде освободена от поста след като напрежението между кмета на ГЕРБ ескалира. Беливанов все още не е подписал нито нейната оставка, нито тази на колегата й и, както се разбра, кумец на Делян Добрев Евгени Консулов.
 
Според информация на Клуб Z Беливанов има намерение да подпише оставките и на двамата, когато се върне на работа. Очаква се това да стане в понеделник.