"Днес във всеки едни град има по един "суджук". Има по един феодал, който раздава обществени поръчки на свои хора, който изнудва, който заплашва."

С тези думи депутатката от БСП Елена Йончева започна изказване от името на парламентарната група на БСП преди парламентарния контрол днес. В страстна реч тя остро разкритикува "роднинския бизнес кръг" на депутата от ГЕРБ Делян Добрев в Хасково, като не пропусна да свърже поредицата от скандали с депутати от управляващата коалиция.

"България се превръща във феодално владение, бизнеса на фамилията. Феодализират се цели градове. Депутат от ГЕРБ изнудва, председателят на общинския съвет в Септември стреля и убива човек. ГЕРБ говорят за нов морал, трябва да се съглася - това наистина е нов морал."

Макар Добрев да твърди, че има само кумове и една братовчедка в общината в Хасково, Йончева изброи други свързани лица - бивши съдружници, кумове, братовчеди. 

"Печелят обществени поръчки за десетки милиони левове. Една от фирмите е в топ 3 на тези, които санират. Това е схемата "Хасково". Общината не е семейната маса, на която са седнали най-близките роднини, кумове и близки съдружници. Става въпрос за липса на морал и проява на пълно безсрамие. Виждаме как един политик съвсем спокойно завзема една община."

Йончева каза още, че в общината не са провеждани конкурси и някои от тях не са компетентни за постовете, които заемат. И цитира Валери Симеонов, който критикува своите партньори за партийни назначения.

"Българският премиер Борисов говори за противодействие. Покажете го това противодействие, г-н Борисов, поне от кумова срама. Не сте ли вие, който казахте, че ще освобождавате всеки, за когото има съмнение за корупция?", попита червената депутатка.

Според нея България ще става все по-малка, докато мълчим за това как се превръща във феодално владение, и затова призова хората да говорят, протестират, викат и да си търсят правата.

"За смях станахте, г-жо Йончева", започна отговора си Делян Добрев.

И изтъкна, че е "повече съученик с Румен Радев, отколкото с Милена Трендафилова" - зам.-кметицата на Хасково.

"С Радев сме учили в едно и също училище в Хасково, а с Милена Трендафилова не. Знаете ли, че аз съм повече съдружник с Радев... всъщност, съм толкова съдружник с него, колкото с Трендафилова и всички други, които показахте. Аз съм съученик и с главния секретар на президента. Съученици сме, свързани лица. Може би аз съм ги направил президент и главен секретар?

Във всяка една държавна институция и агенция имам съученици. Аз не ги познавам тези хора, познавам ги, колкото Радев и главния му секретар. Дани Кирилов също ми е съученик от Хасково. Допълнете тази диаграма!"

Според него фирмите в Хасково, печелили договори за саниране, са "червени".

"Величко Минев - червеният полковник, е собственик на тази фирма, която е трета. Ще извадим всичките фирми и ще видите, че повече от половината са с червен генезис. Вашият народен представител Никола Динков също има договор за санирането - втори от листата на БСП от Хасково. Прав ли съм?", пита той.

"Да", извика Динков от залата.

"Ето, г-н Динков не отрича. Лошо ли е това, г-н Динков? Най-добрите цени и качество били на тези фирми, които са спечелили. Те повечето са червени фирми, но ние искаме честна конкуренция."

И заяви, че Трендафилова нямало да съди Йончева, тъй като счела тезите й за комплимент и му казала: "Аз съм горда, че ме свързват с теб."

В дебатите с критика към председателстваща Караянчева се опита да се включи Антон Кутев от БСП, който се обърна към Добрев:

"Трябва да се засрамите и да помълчите малко!"

Караянчева му взе думата, но я даде на хасковския червен депутат Никола Динков.

"Имам спечелена поръчка от септември 2016 г., имам договор от 20 декември - не съм бил народен представител. С фирмите в района работя много добре", изтъкна той. "Важният въпрос не е кой кум, кой сват, кой на булката брат. Тези отношения са си ваши и явно балансът е нарушен. Въпросът е за политики."

И тук зам.-председателката го скастри да не говори общо, а само като лично изказване.

"Когато в един дрийм тийм нещо скърца, първо сменят играчите. После треньора", обобщи обаче Динков.