Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Професионален футболен клуб "Левски" ползва неправомерно базата на стадион "Георги Аспарухов", стана ясно от разследване на bTV.

"Сините" нямат договор и не плащат наем. Това обявиха пред телевизията от областната управа на София, в чиито активи е съоръжението. Държавата пък всяка година плаща около 80 000 лв. за данъците на комплекса.

Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от "Левски", но клубът никога не му е бил собственик. През 1997 г. притежателят на арената - областната управа, издава на "Левски" акт за безвъзмездно ползване.

Според настоящия областен управител на София - Николай Пехливанов, решението няма правна стойност:

"Законово то не е обосновано, но фактически съществува и това е базата, на която се стъпва."

Миналата година собственикът на стадион "Българска Армия" - спортното министерство, прекрати договора за концесия с фалиралия ПФК ЦСКА АД заради неплатени данъци. За сравнение - имотните разходи на "Георги Аспарухов" се поемат от държавата.

"Държавата плаща, а собственикът на актива плаща такса смет", уточнява Пехливанов.

И потвърждава, че държавата плаща таксите на частното дружество "Левски":

"Въпросът е доста стар, постоянно е подмятан от институция на институция, но реално сега законово е много трудно да се проведе процедура."

"С ЦСКА ангажиментът е при нас, базите са при нас. Те са наша собственост. Другият не е касателство на нашето ведомство", разяснява спортният министър Красен Кралев, имайки предвид ст. "Георги Аспарухов".

ЦСКА плаща над 100 хиляди лева месечно за базите в Борисовата градина и Панчарево, които сега са отдадени под наем, а преди броени дни стана ясно, че предстои стартирането на тръжна процедура за нова концесия.

Годишните данъци на комплекс "Георги Аспарухов" - стадионът и залите, са на стойност 80 524 лева и винаги са се плащали от държавата. Вече 27 години.

Областната управа ще изчака новия закон за спорта, за да проведе търг за наемане на съоръженията.

"При интензивна работа до края на годината може да бъде приет закона", разкрива Кралев.

"Ако това не се случи ще предприема действия за дългосрочно отдаване под наем на тези съоръжения. Това означава договор за наем, концесия", каза областният управител Николай Пехливанов.

От "Левски" отказаха коментар по темата.

Коментари

 's picture

Радев

За пореден път лъсва истината

За пореден път лъсва истината, че не ЦСКА, а Левски винаги е бил най-дундуркания отбор от държавата. И през социализма под шапката на МВР и ДС, което беше държава в държавата, и през т.нар. демокрация, когато винаги този отбор е бил галеното дете на управляващите, независимо дали са СДС, БСП или ГЕРБ. Единствено ЦСКА не получи безвъзмездно базите си, а трябваше да плаща наеми и да прави подобрения, които по-късно не биваха признавани за разходи от собственика в лицето на държавата.
samo istinata's picture
samo istinata
istinata

До горния манипулатор

ЦСКА, който фалира 2016 година е СЪЗДАДЕН от превратаджиите, шумкари и партизани през 1948 година и още в първата си година е шампион. Няма как да има "по-дондуркан" отбор през социализма след като тази власт си създава отбор ЦСКА по пример от Москва, след като в групата има 4-5 военни отбора, които по заповед са давали мачовете на ЦСКА и така отбора е почвал с 16-20 точки преднина(тогава победата е носила 2 точки). ЦСКА е имал първи избор с военната служба за най-добрите играчи. ЦСКА е шампион за 45 години 26 пъти като 9 пъти са поредни. Едва когато Левски е обединен със Спартак и вече е ведомствен отбор на МВР през 1969 година има някакъв отпор на комунистическия продукт ЦСКА. Последните агенти на ДС Митьо Гестапото и Ченгиларов директори на 6-то и 3-то управление на ДС са били начело на ЦСКА 90-те години чрез Мултигруп заедно с Илия Павлов, след тях друга мутра отново беше сложен на ЦСКА Васил Божков, после Лупи, Митал и Кремиковци, след това Титан с парите от боклука на всеки данъкоплатец. Кое е галеното дете бе, демагог и лъжец ? Пропаганда и лъжи, това е което си написал, точно както македонците станали такива заради комунистическия диктатор Тито, както лъжат по същия комунистически гнусен гаден начин лъжете и вие начело с Г.А.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.