Председателят на общинския съвет в Лазар Влайков, с чийто пистолет бе убит човек във Виноградец, подаде оставка. Сесията на местния парламент е свикана от самия Влайков и оставката му и изборът на наследник са единствената точка в дневния ред. 

Името на политика, вече бивш представител на ГЕРБ, нашумя отново през миналата седмица, когато по време на тържество за рожден ден във Виноградец с пистолета му "Глок" бе застрелян 47-годишният собственик на заведението, в което бе партито. Първоначалната версия бе, че оръжието е попаднало случайно в ръцете на 6-годишно дете и то е произвело фаталния изстрел.

Няколко дни по-късно лично главният прокурор отиде в Пазарджик, където се разследва случаят. Той обяви, че на мястото на инцидента са открити не една или две, а 126 гилзи. Той се усъмни също, че 6-годишно дете може да стреля с тежкия пистолет, "макар и да не е невъзможно".

Влайков първоначално бе задържан, но след това освободен от ареста без обвинение. От ГЕРБ го изключиха от партията - нещо, което му се случва за втори път. Представителят на управляващата партия е бил изключван и през 2012 г. заради инцидент с намушкан с нож човек. Тогава обаче на Влайков не е повдигнато обвинение, а по-късно ГЕРБ го приема отново в редиците си. Аргументът, споделен от Цветан Цветанов и Десислава Атанасова - мъжът бил с чисто съдебно минало.

По заповед на Цацаров инцидентът вече се разследва от окръжната прокуратура в Пловдив, а причината е, че Влайков и прокурорът на Пазарджик са близки приятели. Появи се версия, че местният политик се е обадил на обвинителя след фаталния изстрел, но прокуратурата досега не е казала какъв е резултатът от анализа на изисканите телефонни разпечатки. 

Близките на убития мъж пък свидетелстваха публично в медиите, че не детето, а самият Влайков е стрелял, когато загива човекът. По думите им по това време момченцето и майка му били в двора и събирали гилзи. Според хората Влайков бил агресивен и местните се страхували от него.