Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руски дипломати има в старата търговска метрополия Сан Франциско от началото на 19-и век. Руското генерално консулство се намира в един от най-хубавите квартали. От горните етажи на сградата се открива гледка към моста Golden Gate.

Сега генералният консул Сергей Петров и неговите сътрудници трябва да си събират багажа. Правителството на президента Доналд Тръмп разпореди затварянето на дипломатическото представителство в Сан Франциско. В същото време трябва да затворят и две по-малки  представителства на руското външно министерство във Вашингтон и Ню Йорк.

Затварянето на консулството в Сан Франциско е най-новият обрат при една сериозна криза в руско-американските отношения. "Tit for tat" наричат американците меренето на силите по време на студената война, когато САЩ и Съветският съюз се наказваха с все нови отмъстителни мерки. Изглежда сега руснаците и американците отново се намират в подобна спирала.

По-скоро противници, отколкото съюзници

Както обеща по време на предизборната битка, Тръмп с удоволствие би сключил приятелство с Владимир Путин. Но сега като президент трябва да прозре, че са налице различни области, при които руснаци и американци преследват коренно различни интереси. Към това трябва да се прибави и фактът, че много от партийните му приятели републиканци в Конгреса и правителството не желаят да се проявяват прекалени любезности към противника от времената на Студената война.

Точно многобройните бивши военни, които Тръмп сам вкара в правителството, гледат на Москва повече като на противник, отколкото на съюзник. Джон Кели, новият шеф на администрацията в Белия дом и бивш военен от флота, или Джеймс Матис, също бивш военен от флота и сега министър на отбраната, са наясно, че по принцип не може да се вярва на Москва. Те получават подкрепа от критиците на Русия в Конгреса, примерно от сенатора републиканец Джон Маккейн. Той и други хардлайнери се погрижиха в началото на лятото Вашингтон да наложи нови чувствителни санкции срещу Русия, предимно във важния енергиен сектор.

Класическа двойна стратегия

Парламентаристите искаха да накажат Путин за вероятната му намеса в изборите в САЩ и анексирането на Крим. Със скърцане на зъби Тръмп одобри плана. В знак на възмущение от новите санкции Москва нареди изтеглянето до края на август на 755 дипломатически сътрудници на САЩ. Сега затварянето на руското консулство в Сан Франциско е реакция на американците заради руската наказателна акция.

Критиците на Москва във Вашингтон искат да наложат на Тръмп класическа двойна стратегия. От една страна на Путин трябва да се покаже докъде стигат границите. От друга искат да остане отворен каналът за разговори. Най-вече външният министър Рекс Тилърсън, който в миналото като бос на “ExxonMobil” е имал добри отношения с Путин, прави опити за тесен обмен на мнения с руснаците.

Две теми с конфликтен заряд

Отношенията не бива да стигат до точката на замръзване. Ако Москва сътрудничи, трябва да се цели подобряване на отношенията. Ако не, натискът ще бъде увеличен. Скоро може да има доста конфликтен заряд по две теми:

- Най-сетне Москва трябва да използва влиянието си в Северна Корея, за да убеди диктатора Ким Чен Ун да се откаже от ядрено въоръжаване. Във Вашингтон недоумяват как за разлика от Китай Русия толкова малко се ангажира с тази тема.

 - Предстои сериозен конфликт и по Украйна. Правителството на САЩ сериозно подгрява една стара идея – западноориентираното правителство в Киев на президента Петро Порошенко да бъде снабдено с тежки оръжия. Така Киев трябвало да се защити от сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от Русия. Наскоро министърът на отбраната Джеймс Матис беше на военния парад в Киев по повод Деня на независимостта – ясен сигнал към Москва, че Вашингтон вече няма да търпи руската намеса в Украйна.

Изцяло открит остава въпросът дали ще сработи американската концепция за моркова и тоягата. Външният министър на Москва Сергей Лавров реагира подчертано студено на затварянето на консулството в Сан Франциско, за което му беше съобщено по телефона от Тилърсън. Москва съжалявала за ескалацията и щяла да информира САЩ относно реакция.

Предупреждение за нов ледников период

Идната пролет Путин отново ще се кандидатира за президент. Европейски дипломати се опасяват, че в тази връзка и по повод конфликта с Вашингтон и Запада ще подклажда националистическа предизборна битка, за да се представи като неуязвим. Ето защо Брюксел и Берлин с тревога наблюдават меренето на силите. Тази седмица при визита във Вашингтон германският външен министър Зигмар Габриел изрично предупреди за опасност от изостряне на кризата: “Между Русия и Запада не бива да настъпва нов ледников период.”

Роланд Нелес е кореспондент във Вашингтон на сп. “Шпигел”, откъдето публикуваме текста му с незначителни съкращения. Преводът е на Клуб Z.

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Руснаците заложиха на

куц кон с дискредитирането на Клинтън и сега си теглят последствията. Интересно ще е да чуем и мнението на българското Тръмп общество за развитието на американско-руските взаимоотношения. Съветникът на Радев - Борислав Цеков май беше явен представител на въпросното "нещо". Даже някаква псевдо-книга за Тръмп уж написа. :)
 's picture

Милен

Не го изчислиха

Съгласен съм, че удариха греда с намесата си около изборите в САЩ, но това дефакто е идеологически проблем. Хората в Кремъл не вярват в демокрацията и съответно няма как да разчитат правилно случващото се в такава среда. В смисъл, че не отдават дължимата важност на себеусещането, което дадена личност придобива, когато легитимно спечели властта. За мен Тръмп е един американски вариант на Путин (не копие, а американска разновидност). И като такъв, Тръмп може и да има позитивни инстинкти към руския режим на личностно ниво, но когато се седне на покер-масата - играта е с нулев сбор, при такива като тях. Аз си формирах мнението за Тръмп най-вече от една негова реч в корабострителница, пускаща боен кораб в експлоатация. Цялата атмосфера беше много автентична - президентът, с нейви-шапка, се пръска от гордост, че страната му произвежда и продава най-добрите оръжия, обещава подкрепа за слушащите го военни и инженери, а те му отвръщат с искрени аплодисменти. Това си беше един американски КримНаш. И ако някой си е мислил, че е добре да играе покер срещу един американски Путин с огромен стак чипове пред себе си, то той е бил луд... Друг е въпросът, че американски Путин не е много добра новина за такива като нас - разчитащи на идеологически бонуси :) Напротив, политиката му "или плащаш и получаваш оръжие, или гориш", не е в наш интерес. Но е типично путинска :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.