Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва "ще отговори остро на неща, които ни нанасят вреди". Коментарът на първия дипломат на Москва идва след новите санкции от страна на САЩ, съобщава Би Би Си. Последно американският президент Доналд Тръмп нареди да бъде затворено руското консулство в Сан Франциско.

Стъпката на Вашингтон дойде в отговор на съкращенията, които Русия наложи на щатския дипломатически състав в страната като сви бройката със 755 души.

Лавров обаче обвини администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама, че процесът на взаимните ограничения са започнали при нея - миналия декември, когато бяха изгонени 35 руски дипломати от Америка.

"Това започна точно с цел да се подкопаят руско-американските отношения и да се създадат пречки пред Тръмп да прави конструктивни предложения по време на своето управление", каза Лавров. Това било направено, за да се затрудни колкото е възможно Тръмп "да изпълни предизборните си обещания за нормализиране на отношенията с Русия".

"Ще реагираме веднага щом завършим с анализа си", заплаши външният министър на Русия.