Президентът на САЩ Доналд Тръмп весе повече се разочарова от държавния секретар Рекс Тилърсън, пише в. “Вашингтон пост”, позовавайки се на източници, близки до обкръжението на стопанина на Белия дом.

Пред изданието те потвърдили също, че президентът все по-често се дразнел от действията на своите помощници, съветници и членове на правителството. Тръмп бил крайно недоволен от техните действия, особено през последния месец.

Според един от източниците на “Вашингтон пост” имало сериозен разнобой между Тръмп и държавния секретар Тилърсън по числеността на американския военен контингент в Афганистан, както и по блокирането на отношенията с Катар и Куба.

Наред с това Тръмп често “кипял от негодувание” заради нелоялността на директора на Националния икономически съвет Гари Кон, който наскоро открито разкритикува позицията на президента относно расистките сблъсъци в Шарлотсвил, щата Вирджиния. Критиците на Тръмп го обвиниха в липса на адекватна реакция и заподозряха държавния глава, че взема страната на националистите.

Някои политици дори обявиха, че Тръмп носи вината за радикализирането на обществото – заигравал се с националистите точно така, както и по време на предизборната битка през миналата година.

“За Тръмп настъпиха много тежки времена. На него не му се нрави как средствата за масово осведомяване се отнасят към него. Не е по вкуса му и начинът, по който началникът на кабинета в Белия дом Джон Кели се отнася към тях”, цитиран е един от източниците на “Вашингтон пост”.

Според изданието президентът продължавал да се съветва с независими консултанти и дори с бивши съратници. Сред тях бил и бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън, уволнен наскоро от поста.

Според друг източник след назначаването на Джон Кели Тръмп започнал да се чувства изолиран заради въведените от Кели нови правила.

Що се отнася до държавния секретар Тилърсън, медиите многократно са вещаели оставката му. Това в края на юни т. г. съобщи дори Си Ен Ен. По данни на телевизията Тилърсън и преди е имал разногласия с Тръмп, но напоследък отношенията му с президента рязко са се обострили.

По повод появилите се съобщения, че Тилърсън бил готов да се оттегли като външен министър, говорител на Държавния департамент ги е опровергал. Самият държавен секретар Рекс Тилърсън също е обявил, че няма намерение да се оттегли от поста, посочва “Вашингтон пост”.