САЩ затвориха консулството на Русия в Сан Франциско и още две мисии на Москва във Вашингтон и Ню Йорк, предаде Си Ен Ен.

Мярката е в отговор на наложеното от президента Владимир Путин съкращаване със 755 души на дипломатическия персонал на Щатите в Русия. Руският лидер обяви намаленията, след като Конгресът на САЩ прие нови по-тежки икономически санкции срещу Русия заради намесата й в Донбас. Срокът беше до 1 септември и Вашингтон изпълни намаляването на дипломатите, посочват от Държавния департамент. Онзи ден стана ясно, че са уволнени 600 руснаци от мисиите на САЩ в Русия, както и 100 американци.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп лично е взел решението за закриване на консулството на Русия в Сан Франциско, както и на обектите във Вашингтон и Ню Йорк. Той е направил избор от предоставените му варианти и не планира да обсъжда това по телефона с президента на Русия Владимир Путин.

В средата на август Тръмп заяви, че отговорът на Путин ще бъде даден на 1 септември. Още в четвъртък вечерта САЩ обявиха новите ограничения в дейността на руските дипломатически представителства в САЩ. Изпълнението на мярката трябва да влезе в сила до 2 септември. Руският дипломатически персонал няма да бъде намаляван на територията на САЩ. Той набраява 455 души, точно толкова, колкото след 1 септември ще работят в американските мисии в Русия.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Ноърт коментира отговора на Вашингтон така:

 „Това е в духа на паритета, на който държат руснаците.“

САЩ спряха от 23 август издаването на визи в цяла Русия. От днес процедурата се възобновява, но само в посолството на САЩ в Москва. Преди това американски визи се предоставяха и от консулствата в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се обади снощи по телефона на руския си колега Сергей Лавров, за да го информира предварително за новите ограничителни мерки на ръководеното от него министерство. Лавров „изрази съжаление за ескалацията на напрежението в двустранните отношения, започната не от нас“, съобщи ТАСС. Той добави, че Москва внимателно ще проучи новите мерки, след което ще бъде съобщено за нейната реакция.

В същото време високопоставен служител на Съвета за национална сигурност на Белия дом заяви, че американската администрация с нетърпение се готви да приветства новия руски посланик Анатолий Антонов на церемонията по връчването на акредитацията му на президента Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Анатолий Антонов бе назначен за посланик на 21 август. Той е известен като "ястреб" в отношенията на Москва с Вашингтон.