Поредното отлагане на електронните лични карти може да попречи на българите в чужбина да гласуват дистанционно по електронен път през 2019 г.

Това отбелязват в своя позиция от партия "Да, България", обявявайки се против предложението на правителството въвеждането на карти с чип да започне с година по-късно.

Като втори негативен ефект от партията на Христо Иванов отбелязват факта, че липсата на електронни документи ще "лиши всички българи от дългоочакваната ефективност, прозрачност и удобства на масово достъпните електронни услуги". По техни думи това е необходимо условия за работещо електронно управление, без което то ще остане нишова възможност за малцина.

"„Да, България!“ призовава Министерството на вътрешните работи да направи необходимото, така че поръчката за нови електронни лични документи да бъде задвижена без поредното отлагане, както налага интересът на българските граждани", пишат от партията.

Според тях още от 2016 г. има пълна документация за провеждане на обществена поръчка - пусната за кратко и после спряна поради съмнения в корупция. 

"Остава отворен въпросът защо година и половина по-късно поръчката все още не е пусната – със сходна документация и коригирана прогнозна стойност", питат хората на Иванов.

Според променения през 2016 г. Изборен кодекс тази година се провеждат симулации на електронното дистанционно гласуване, догодина се правят първите тестове по време на реален вот, които обаче няма да се зачитат, и ако всичко е наред и системата гарантира тайната на вота, през 2019 г. трябва да се проведат първите избори, в които можем да гласуваме официално по интернет. 

Според експерта по електронно управление Божидар Божанов, който е и член на "Да, България", забавянето не е фатално, но има такова по повечето проекти от картата за електронно управление, в чието съставяне той участваше като съветник на бившата вицепремиерка Румяна Бъчварова.