Колко ще струва анализ на "добрите практики" в електронното гласуване, подготвяне на препоръки конкретно за България, разработване на системата и провеждане на три симулации?

Според фирмите, предложили оферта по обществената поръчка на ЦИК, 8000 или 22 000 лв.

Консултантската компания "Ню Ай" АД предлага първата сума, а "Билдинг пропърсид холд" ЕООД - втората. Прогрозната стойност на проекта беше 33 333,33 лв. без ДДС.

По закон тази година Централната избирателна комисия трябва да проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване до 15 октомври, което ще рече просто подаване на серия гласове между два компютъра. От 1 януари 2018 г. почват реалните тестове по време на национални избори, които няма да се отчитат, до 2019 г., когато, ако всичко е наред, системата би трябвало да влезе в сила.

Не е ясно дали обаче проблемите с електронната идентификация няма да забавят въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

"Ню Ай" АД са работили много с държавни институции - клиенти са им били български общини, министерства, Министерски съвет, Световната банка. Собственик е Джон Майкъл Еърст, представител е Силвия Тошкова Тодорова, която е партньор и в Българската Асоциация на Консултантите по Европейски програми.

"Билдинг пропъртис холд" ЕООД е с управител Веселин Тодоров, бивш член на националния съвет на ДБГ, както и управител на "Сиела". Фирмата спечели поръчката за сайта на председателството на ЕС.