Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всеки ден у нас е крачка назад. Такова е усещането на една част от хората – тези, които мислят и преживяват (почти) като мен.
Крачка назад от Европа. Крачка назад от демокрацията. Крачка назад от модернизирането на обществото. Крачка назад от нормализирането на страната.

А обяснение на това, което ни се случва отдавна е дадено от … математиката. Да, от математиката!Казвам го като бивш математик, даже като накогашен кандидат на математическите науки.

Защо ли?

Защото членството на България в Европейския съюз може да се сравни с математическата задача за налагане на строго подредена, подчиняваща се на стриктни правила решетка върху анархистична система, която генерира хаос (и той не е пренебрежимо слаб) и чиято структура има сериозни дефекти, силни вътрешни напрежения и „изгаря” много вътрешна енергия чрез триене.

България е анархистичната система. Европейският съюз е строго подредената решетка.

Според математическата теория на системите, възможните решения на тази задача са няколко и те могат да бъдат описани по следния начин като реакция на анархистичната система спрямо наложената ѝ строго подредена решетка:

Първо, системата се подчинява на решетката и разумно приема нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация.

Второ, системата отхвърля решетката и „излиза” от нея, защото категорично отказва да приеме нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация.

Трето, системата се стреми да се адаптира към решетката, но това става бавно, трудно, на приливи и отливи и по метода на пробите и грешките.

Четвърто, системата се съпротивлява на решетката, но макар и твърде продължително и нерядко против волята й, тя е принудена да я приеме.

Пето, системата се съпротивлява срещу решетката, която накрая се „отказва” от нея, принуждавайки я да я напусне или да остане изолирана в нейната периферия.

Шесто, системата мимикрира, т.е. „отгоре” се създава видимост сякаш се е адаптирала към решетката, но „отвътре”, като същност, тя си е останала по-старому съвсем същата.

И така, нашето поведение, сиреч случващото се у нас отговаря на шестото възможно решение – мимикрията.

Цялото ни развитие, ако то е развитие, през последните 10 години е мимикрия. Ние сме общество-хамелеон.
И, забележете, от всички възможни решения последното, т. е. мимикрията е е най-неефективното, най-стратегически безпътното, най-разнормализиращото, най-деструктуриращото системата и най-дърпащото я назад и надолу.

Това е така, защото при това решение се хаби най-много енергия (анархия) и се поражда най-много ентропия (хаос), пропиляват се най-много ресурси, нерви, шансове и надежди. А се хаби най-много енергия и се поражда най-много ентропия, защото при това решение, т. е. при такова поведение на системата, тя изразходва двойни усилия — от една страна, за да създава видимост на промени, чрез които да „излъже” решетката; а от друга страна, за да продължава да живее в безотговорност и безредие, които поглъщат безценни количества от нейните жизнени сили и не позволяват да се роди така лелеяното ново качество на живот.

Ето това правим ние – разграждаме настоящето си и профукваме бъдещето си, защото лъжем себе си и залъгваме другите, хвърляме пясък в очите на Европа и се самобаламосваме. Водим пуст и опустошаващ ни живот на най-обикновена и най-обидна мимикрия – да създаваме видимост, че сме нещо и да си живеем сякаш сме нищо. Отгоре някакво лустро, някакви оплетени в търчи-лъжи политици, някакви гръмки цели и бъхтания в гърдите "Булгар, булга-ар!", някакви имитации на държава и общество, а отдолу – мутризация и чалгизация, пасивност и апатия, безразличие и безхаберност, мразене на другите и различните и псевдопартиотарство и псевдоживуркане.

Математиката го е доказала – най-глупавото, което може да направи една система, в случая едно общество, това е да мимикрира, да се прави, че е нещо отгоре и да не прави нищо отдолу; да лъже другите и да мами себе си; да се изживява като жертва на външни сили и вътрешни врагове и да не се опитва да пожертва частица поне от себе си, за да си промени битието и съзнанието.

Затова не е странно, че в обществото-хамелеон, в обществото от хамелеони, който е по-хамелеон, той е по-отгоре, който е най-хамелеон е най-отгоре, а който е по-по-най-хамелеон е по-по-най-отгоре.

Остана само да ви кажа коя задача за хамелеони засега математиката не е решила.

А тя е следната:
Какъв е цветът на хамелеона, поставен пред огледало?
И това само на пръв поглед е друга, съвсем различна тема за размисъл.

Коментарът на Николай Слатински е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z. 

Коментари

Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съображения...

След оцеляване от три робства вече сме майстори на мимикрията

Хм

"Цялото ни развитие през последните 10 години е мимикрия" Слатински, мимикрия е да сътвориш преход към олигархична държава, а да го маскираш като преход към демокрация. Началото на тази мимикрия е от преди 89 и кръглата маса. Мимикрия на демокрация е Мултигруп, Жан Виденов с банките, Костов с приватизацията и царя със заменките. От там нататък може да е и мимикрия, но е мимикрия на борба с първата мимикрия. Изкуфяваш, старче.
kate pate's picture
kate pate
colombo

Тъп, по-тъп, най-тъп,

Тъп, по-тъп, най-тъп, профанът Слатински...

Слатински - дълбок и

Слатински - дълбок и перфектен както обикновено. Трябва да си необозримо тъп, че да го норечеш " тъп"...

Ако някой знае какъв е цветът

на хамелеона пред огледалото, това е другаря Слатински. Лизал червени гъзове да заслужи образование в "братския Съветски съюз", лизал радикалдемократически гъзове да стане депутат от квотата в СДС на Елка Константинова, лизал гъза на Гоце за съветнически пост, долизал се при мутрата до даскал във "военната академия". Не хамелеон, ами Хамелеоноария.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.