ДСБ, движение "Да, България". Зелените, ДЕОС и БЗНС внесоха днес предложение до президента Румен Радев за налагане на вето върху промените в Заккона съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според партиите има съмнения, че тези промени са приети "не за да се търси подобряване на законодателството и правораздаването, а за справяне с независимите, но явно неудобни магистрати от Софийския градски съд, чието ръководство нееднократно имаше принципни конфликти с прокуратурата и Висшия съдебен съвет".

Изтъква се, че новите рестрикции и възможности за намеса в работата на съда от страна на други държавни органи са недопустими и не могат да бъдат толерирани в демократична България и обединена Европа.

Според една от приетите промени в НПК делата за корупция се местят от Софийския градски съд в Специализирания съд. В позицията до президента се изтъква:

"Съдиите от Софийския градски съд досега са разглеждали делата за корупция на политици, магистрати и държавни служители, поради което имат натрупан опит при решаване на този вид дела... От данните се вижда, че Специализираният наказателен съд е превърнат в административно гише за искания за използване на СРС-та, а същинската правораздавателна дейност е намалена до минимум - присъдите през 2016 г. са 2 бр. на съдия на година, или 0,2 бр. на съдия на месец."

От партиите, искащи вето, припомнят, че в Австрия и Румъния, където има специализирани прокуратури за борба с корупцията, делата се разглеждат от общите съдилища, а не от специализирани. Целта е именно да се избегне капсулирането и фокусирането на корупционния натиск върху малък брой съдии.

"Тази промяна на подсъдността без издържани аргументи буди основателни съмнения, че промените са предложени не за да се търси подобряване на законодателството и правораздаването, а за справяне с независимите, но явно неудобни магистрати от Софийския градски съд, чието ръководство нееднократно имаше принципни конфликти с прокуратурата и Висшия съдебен съвет."

Това се казва още в позицията до президента.