Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ДСБ, движение "Да, България". Зелените, ДЕОС и БЗНС внесоха днес предложение до президента Румен Радев за налагане на вето върху промените в Заккона съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според партиите има съмнения, че тези промени са приети "не за да се търси подобряване на законодателството и правораздаването, а за справяне с независимите, но явно неудобни магистрати от Софийския градски съд, чието ръководство нееднократно имаше принципни конфликти с прокуратурата и Висшия съдебен съвет".

Изтъква се, че новите рестрикции и възможности за намеса в работата на съда от страна на други държавни органи са недопустими и не могат да бъдат толерирани в демократична България и обединена Европа.

Според една от приетите промени в НПК делата за корупция се местят от Софийския градски съд в Специализирания съд. В позицията до президента се изтъква:

"Съдиите от Софийския градски съд досега са разглеждали делата за корупция на политици, магистрати и държавни служители, поради което имат натрупан опит при решаване на този вид дела... От данните се вижда, че Специализираният наказателен съд е превърнат в административно гише за искания за използване на СРС-та, а същинската правораздавателна дейност е намалена до минимум - присъдите през 2016 г. са 2 бр. на съдия на година, или 0,2 бр. на съдия на месец."

От партиите, искащи вето, припомнят, че в Австрия и Румъния, където има специализирани прокуратури за борба с корупцията, делата се разглеждат от общите съдилища, а не от специализирани. Целта е именно да се избегне капсулирането и фокусирането на корупционния натиск върху малък брой съдии.

"Тази промяна на подсъдността без издържани аргументи буди основателни съмнения, че промените са предложени не за да се търси подобряване на законодателството и правораздаването, а за справяне с независимите, но явно неудобни магистрати от Софийския градски съд, чието ръководство нееднократно имаше принципни конфликти с прокуратурата и Висшия съдебен съвет."

Това се казва още в позицията до президента.

Коментари

Загубилите избори

отново се опитват да се наложат с извънпарламентарни трикове. Вместо да се замислят защо загубиха изборите.

Защото избирателите са много

Защото избирателите са много прости, матерала им кофти, нищо не разбират, водят се по популяризатори, грозни са, миришат в рейса, смърдят им обувките... А ТЕ са хванали Шорош за шлифера и Хамерика за България за банковата сметка, затова ТЕ са шороизбрани да я снизосвеждат на миризливците.
Stoqn Petrov's picture
Stoqn Petrov
chrome

Клубът на логерята демек :)

Клубът на логерята демек :) Протест-вето-протест-вето!

Що нещо не се трогвам

от качествата на сгс? Имали били опит. Ами опитът им явно е неуспешен, да влезе следващият.

Те могат да искат и да му

Те могат да искат и да му пипнат мускулите на председателя, особено тия от Деос. Ама кои са те, че да искат нещо?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.