Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шест дни след "гордостта на прокуратурата" - 210 000-страничните обвинения по КТБ, Висшият съд в Белград обяви, че не е компетентен да реши искането за екстрадиция на Цветан Василев.

Въпреки името му - този съд е първата инстанция по въпросното производство, с което българската прокуратура се опитва да върне бившия мажоритарен банкер още от 2014 г. (първоначално дори на база на обикновена заповед за арест за 72 часа, б.р.)

Според съобщение на N1 Висшият съд се е обявил за "nenadležan" (не е надлежен орган, б.р.) да отговори на искането за екстрадиция.

От сръбската медия споменават, че простъпката на Василев, заради която е обвинен, междувременно е преместена в българската Специализирана прокуратура. Първоначално делото бе в Софийския градски съд и "замина" на ул. "Черковна" заедно с водещия го прокурор Иван Гешев. Точно това вероятно е причината "обикновеният" съд в Белград да се счете за некомпетентен.

Решението на Висшия съд е взето на 10 юли, става ясно още от днешното съобщение. То може да бъде обжалвано от Василев пред Апелативния съд

Именно втората инсатнция на два пъти връща решението банкерът да бъде предаден на България, като разбиваше прах аргументите на Висшия съд.

През 2014 г., още преди заповедта за задържане, Василев се предаде в Белград. Оттогава е без мярка за неотклонение - само трябва да обитава посочен адрес в сръбската столица. Василев е и без паспорт - една от причините, които изтъкват той и адвокатите му, за да не се върне в България.

Статутът му даде повод на главния прокурор Сотир Цацаров за нещо безпрецедентно: да пише до Съвета на Европа срещу сръбската държава.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.