Апелативният съд в Белград анулира вчера за втори път екстрадицията на банкера Цветан Василев, съобщава бТВ. Второинстанционните съдии са разпоредили на Висшия съд (така в Белград се нарича най-ниската интанция, б.р.) да направи проверка на основание на кое съдебно производство България е поискала издаването на заповед за предаването на Василев на властите в България.

Сръбският съд настоява да знае изтекла ли е давността за повдигане на обвинение на банкера или не.

От 2015 г. до сега Висшият съд на два пъти взе решение за екстрадиция - последното през април миналата година, но тъй като за предаването се вземат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към него. Вече 2 пъти апелативната инстанция им отменя постановленията.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини Цветан Василев задочно за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от фалиралата КТБ. Той се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември 2014 г., след като в страната бе получено известието за неговото издирване. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение "подписка".

 

На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.

По-рано сръбските медии писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба.

Съвсем наскоро шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че се надява да внесе мегаделото КТБ преди лятната ваканция на съдебната система. След СГС то отиде в специализираната прокуратура, защото групата от обвиняеми от КТБ се оказа "организирана престъпна група". Гешев изрази учудването си, че Сърбия дори не отговаря на писмата ни.

По повода дори Сотир Цацаров писа писмо до Съвета на Европа.