Среща между председателя на ВКС Лозан Панов и президента Румен Радев все пак ще има. Двамата ще обсъдят продължаването на съдебната реформа днес на "Дондуков" 2.

"Целта на работната среща е двамата да обсъдят взаимодействието между властите в страната с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава", пишат от кабинета на Лозан Панов.

Съдия № 1 напоследък е инициатор на такива совалки, след като опита да инициира проверка във ВКС на срещата, станала известна като ЦУМ-гейт. Тъй като това не се случи, Панов апелира с открито писмо до президента Радев като институция, еднакво отдалечена от трите власти, да сформира специална междуведомствена комисия по повода.

Съдията, който оттогава е обект на ожесточена война в медиите от кръга на Пеевски, напомняше и текста от конституцията, според който няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации.

"Като орган по назначаването на главния прокурор считам Вашата намеса за много наложителна, тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата. Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици", написа Панов, като нарече една такава намеса "повече от наложителна".

Радев обаче му отговори хладно, че "споделя тревогата за състоянието на нашата съдебна система", но не бил следовател (всъщност проблемът е, че именно разследването във всичките му форми в България е изцяло подчинено на главния прокурор, който евентуално трябва да е обект на... разследването, б.р.).

По инициатива на Панов преди 2 седмици той бе приет в Министерския съвет от Бойко Борисов. Там съдията за пръв път заговори за "дълбочинна" съдебна реформа.

След срещата обаче дори не се проведе нормално изявление за журналисти, тъй като външната и правосъдната министърка Екатерина Захариева и Цецка Цачева си тръгнаха, защото кафявите медии крещяха по Панов. Бойко Борисов пък въобще не слезе да каже нещо след срещата.

Панов обяви, че ще търси подобна подкрепа и сред парламентарно представените партии и следващата е Корнелия Нинова.