Информацията, че турбини на германската компания „Сименс” са били доставени в Крим за строителството на две нови руски електроцентрали, предизвикаха международен скандал.

В Берлин досега изхождаха от позицията, че нито една немска компания не би посмяла да нарушава санкциите, наложени от Европейския съюз през 2014 г., след като Москва анексира Крим. 

Сега обаче има прецедент. 

Както Клуб Z вече съобщи, на полуострова са попаднали две газови турбини на „Сименс“, въпреки че ЕС забрани каквито и да е доставки на енергийно оборудване. 

В разгара на скандала е ясно едно: независимо как ще се развиват събитията, немската компания ще трябва да внесе значителни промени в бизнеса си с Русия, пише „Дойче веле“.

"Ще трябва да преосмислим какво означава всичко това за отношенията ни. Не можем да продължим бизнеса си с Москва, сякаш нищо не се е случило“, заяви пред „Ройтерс“ източник на „Сименс“ от централата в Мюнхен. 

Германската компания обяви, че ще предприеме всички законови мерки, за да предотврати използването на оборудването в Крим и няма да участва в пускането в експлоатация на газовите турбини.

На 11 юли технологичният гигант подаде в Арбитражния съд в Москва иск към компанията "Технопромекспорт", влизащ в структурата на руското държавно дружество „Ростех“. То се оглавява от Сергей Чемезов, който е близък до президента Владимир Путин. Двамата са работили заедно по линия на КГБ в Източна Германия (ГДР). 

„Сименс“ обвини руския си партньор "Технопромекспорт" в нарушение на договора - в него изрично е упоменато, че поръчаните от немската фирма четири турбини са за електростанцията в град Таман, т.е. трябва да бъдат инсталирани на брега на Черно море от Русия. И в никакъв случай да не попадат в Крим.

"Никоя германска компания не може да си позволи да извършва престъпление и да бъде заподозряна в нарушение на санкционния режим“, коментира Михаел Хармс, изпълнителен директор на комисията по източноевропейски икономически отношения. 

Германската работна група, която разследва случая, излезе със становище, че в този случай руската държавна компания съзнателно е нарушила писмен договор с германски партньор. 

В интервю за „Интерфакс“ германският посланик в Русия Рюдигер фон Фрич заяви: 

"Има всички основания да вярваме, че ако това се случи, наистина е вярно, компанията „Сименс“ е сериозно измамена, и че това е нарушение на договора, сериозна загуба на доверие и много силен удар за инвестиции в Русия.“