Русия е доставила в Крим електрически турбини, произведени от германската компания „Сименс”, въпреки наложените от Европейския съюз санкции, съобщи Ройтерс. Фирмите от ЕС имат изрична забрана да доставят за анексирания полуостров енергийни технологии.

Агенция Ройтерс е потвърдила доставката от три свои източника, но не е успяла да прецени дали германската компания е била наясно и е одобрила преноса на оборудване. Тази доставка обаче поставя „Сименс” в рискова ситуация – да бъде обвинена, че заобикаля санкциите и че не е взела предпазни мерки оборудването да не стига до незаконно анексираната територия.

Сименс” не е доставяла турбини в Крим и спазва всички експортни ограничения”, казва пред агенцията Волфрам Трост, говорител на „Сименс” в Мюнхен.

Компанията се позовава на конфиденциалните си отношения със своите клиенти и не е отговорила на писмените въпроси на Ройтерс – дали е била наясно, че турбините са предназначени за Крим, и дали ще участва в пускането им в експлоатация и в поддръжката им.

Русия има нужда от турбините за две електроцентрали в Крим, които Кремъл иска да построи, за да изпълни обещанието на Владимир Путин, че ще има достатъчно ток за полуострова.

Доставката на турбините вече бе отлагана в продължение на година, защото фирмите се опасяваха от нарушаване на санкциите на ЕС. Руското министерство на енергетиката е отказало коментар по случая и е пренасочило въпросите към държавната компания „Технопромекспорт”, но и тя е отказала коментар на Ройтерс.

Турбините са били доставени от Русия по море, били са разтоварени в Севастопол и са предназначени за изграждаща се наблизо централа. Те са газови турбини тип SGT5-2000E, които се произвеждат само от „Сименс” и нейните поделения.

Наложените от ЕС санкции, след като Русия анексира Крим през 2014 г., забраняват на физически лица и фирми да доставят енергийни технологии за Крим или да предприемат действия за заобикаляне на правилата.