Германската компания „Сименс” обяви, че е създала работна група, която да разследва информацията, че нейни турбини са били доставени в Крим за строителството на две нови руски електроцентрали. Вчера „Ройтерс” съобщи, че турбините вече са на територията на анексирания от Русия полуостров в нарушение на наложените от ЕС санкции за продажба на енергийни технологии.

„Нямаме достоверни доказателства за действителна доставка на наши турбини в Крим. Въпреки това ние приемаме сериозно тези информации и създадохме работна група, която да разследва и да изясни фактите”, се казва в съобщение на компанията.

„Ройтерс” обяви вчера, че има три източника за информацията за доставката на турбините, но няма данни дали „Сименс” са били наясно с пренасочването на оборудването от Русия към Крим.

„Ако е имало пренасочване на наскоро закупени турбини към Крим, това представлява еднозначно нарушение на условията по договора. „Сименс” няколко пъти предупреди клиента си, че спазваме всички експортни рестрикции”, обясняват от фирмата.

Германската компания обяви още, че ще предприеме всички законови и оперативни действия, за да предотврати използването на оборудването в Крим. „Сименс” няма да участва в пускането в експлоатация на газовите турбини.

Русия има нужда от турбините за две електроцентрали в Крим, които Кремъл иска да построи, за да изпълни обещанието на Владимир Путин, че ще има достатъчно ток за полуострова. Става дума за газови турбини тип SGT5-2000E, които се произвеждат само от „Сименс” и нейните поделения.