Няколко небостъргача ще извисят снага в София до края на тази и през следващите 2-3 години. В момента на редица места в столицата строителството върви на пълни обороти - на пл. „Македония“, до НДК, на бул. "Цариградско шосе", в „Лозенец”, в „Хладилника” и пр. 

След като през миналата седмица Столичният общински съвет (СОС) даде зелена светлина, 77-метрова сграда ще се издигне и на бул. "България" в квартал „Борово“.

Проектът на инвеститорите от „България билдинг“ на няколко пъти се препъва в Комисията по градоустройството, тъй като теренът е в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра.

След промени на устройствения план на парцела, с които той беше разделен на три, общинарите одобриха изграждането на апартхотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа (или 76.95 м).

През април СОС разреши строителството и на 215-метровия "Парадайс тауър" в кв. „Хладилника“.

55-етажната „Райска кула“ ще заеме ъгъла на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков".

Инвеститор е "Магна МК", свързана с руско-грузинските собственици на мола „Парадайс център“, който се намира в съседство. 

Заплетеният казус по получаването на необходимите документи се разреши в полза на строителите и сградата ще бъде завършена през 2022 г. Ако междувременно не изникне някой друг небостъргач, това ще се превърне в най-високото здание в София. 

Съвсем скоро строителната компания НИКМИ ще открие 120-метровия "Милениум център" до НДК, заключен между бул. "Витоша", бул. "Пенчо Славейков" и бул. "България", който се строи от близо 10 години.

Той представлява комплекс от три сгради, най-високата от които е с 34 етажа от кота нула. Тя ще е хотел със СПА и басейн, а другите две тела са с офисни площи и жилища. Ще има и търговска част. Това е втората по височина сграда в столицата след „Кепитал форт“. На покрива ще има хеликоптерна площадка. Срещу трите сгради се намира административната сграда на НДК, която е „едва“ 81 метра.

„Сити тауър“ също ще влезе в експлоатация в най-кратки срокове. 74-метровият небостъргач на площад "Македония" е с близо 35 000 кв.м наемна офис площ, но той няма да надмине съседната сграда на КНСБ, висока 99 м. Инвеститор е гръцката компания „Терна“.

Сегашният първенец е 126-метровият „Кепитал форт“, който е част от комплекса с три сгради "София Кепитал сити". Той бе открит през 2015 г. на бул. „Цариградско шосе“, близо до „Интер Еспо център“. 

През 2016 г. започна изграждането и на „Скай форт“ - втория небостъргач от комплекса. С неговите 202 метра той ще заеме второ място по височина след "Парадайс тауър". 

Небостъргачът представлява офис кула с 44 надземни нива и 3 подземни етажа. На върха на сградата са проектирани ресторант и площадка за наблюдение. Формата символизира отворена арка. Строителството трябва да завърши до 2020 г. 

Инвеститорът и на двете сгради е дружеството „Капитал форт“, зад което стоят създателите на българската строително-предприемаческа компания „Форт нокс“. 

В съседство с „Капитал форт“ и „Скай форт“ по-късно ще бъде построена още една една висока сграда – „Ийст форт“ (79,5 метра).

Турският инвеститор „Гаранти коза“ също има два мащабни проекта в столицата. 

Единият е мeгaĸoмплeĸcът “Гpaд в гpaдa“ дo “Πиpoгoв“. Предвидени са 4 кули по 50 етажа. За своя сметка фиpмaтa щe изгради и ĸpъcтoвищe нa двe нивa нa бyл. "Гeн. Toтлeбeн" и бyл. "Πeнчo Cлaвeйĸoв".

В по-напреднал стадий е комплексът от 3 кули на площ от 138 000 кв.м, наречен "Гранд Каньон", който ще е на мястото на бившата „Аско Деница“ в жк "Младост 3".

На него е планирано да се построят три жилищни сгради – "Рила" (114 м), "Пирин" (84 м) и "Витоша" (73 м). В най-високата сграда е предвидена и хотелска част, чийто мениджър ще бъде международната верига Swissotel.

"Гранд каньон" ще включва още търговски център на пет нива, две от които подземни, с общо 40 000 кв. м търговски площи, киносалон със седем зали, детски център, супермаркет, фитнес и СПА център, няколко обособени зони със заведения и кафенета и др. 

Този проект предизвика сериозни главоболия на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която бе избрана основно благодарение на това, че оглави протестите срещу застрояването. 

През март т.г. „Гаранти коза“ получи разрешение за строеж за първата фаза. Част от жителите на квартала скочиха, защото изграждането му щяло задръсти ключова зона и да скрие гледката към Витоша, а Иванчева обяви, че документът е подписан зад гърба й от главния архитект на района Весела Тасева и я уволни.

Впоследствие конфликтите около Иванчева се задълбочиха и по други линии и тя скоропостижно загуби доверие сред гражданите и политическите партии. 

„Нормална държава“ на Георги Кадиев, която изцяло обезпечи предизборната й кампания, оттегли подкрепата си от кметицата. 

През тази седмица предстои да се гласуват промени в Закона за устройството на територията и застрояването на Столичната община, внесени от главния архитект на София Здравко Здравков. Предложението му е всяко искане за сграда над 125 метра да се подлага на обществено обсъждане. 

От Асоциацията на строителните предприемачи възразиха, че новата наредба за обществени обсъждания може да доведе до административен произвол и безкрайно замразяване на ключови проекти.