Автомобилостроителят "Ситроен" (Citroën) заяви, че е започнал изтеглянето на повече от 600 000 автомобила от моделите C3 и DS3 заради проблем с въздушните възглавници, предаде АФП, съобщава БТА.

Леките коли са произведени в периода между 2009 г. и 2019 г. и вече не се предлагат на пазара, посочи говорител на марката, която принадлежи към групата "Стелантис" (Stellantis).

Общо 605 772 превозни средства са засегнати в двадесет държави от Южна Европа, Близкия изток и Северна Африка. 

Сервизната кампания се отнася за 497 171 бройки от марката C3 и 108 601 от модела DS3.

Във Франция това са 181 734 автомобила от C3 и 65 149 DS3.

Изтеглянето е свързано с влошаването на газа, съдържащ се във въздушните възглавници, "който остарява с годините", посочи говорителят на "Стелантис".

"Когато състоянието газа се влоши, той може да засегне редица части, които изграждат въздушната възглавница, и когато се задейства в случай на инцидент, може да има частици или малки части, които могат да бъдат изхвърлени с надуваемата възглавница и да причинят нараняване", той каза.

Според известието, публикувано на 3 май от френския сайт "Рапел Консо" (Rappel Conso), "газовият агент" във въздушните възглавници на водача и пътника може да се влоши свойствата си с течение на времето като в случай на инцидент, при който въздушните възглавници се задействат, това може да доведе до скъсване с твърде голяма сила, наранявайки пътниците в превозното средство".

В началото на месеца компанията изпрати писма до собствениците на съответните автомобили, които трябва да се регистрират онлайн и след това да се свържат с тях, за да планират ремонта в представителство на "Ситроен", покрито от производителя.