Решението на Столичния общински съвет да се одобри строежът на планирания 215-метров небостъргач "Парадайс тауър" е незаконосъобразно. Това пишат в писмо до областната управителка на София Диана Тонова общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков.

През миналата седмица 31 от 46-те членове на СОС решиха, че компанията "Булфелд", инвеститор и в едноименния столичен мол, може да построи 55-етажна сграда в непосредствена близост до него. По план тя ще има подземни паркоместа, търговски площи на партера и мецанина, 18 етажа с офис помещения и 220 апартамента след 21-вия етаж, които ще функционират като хотел или ще бъдат продадени като отделни жилища.

Според двамата общински съветници обаче разрешението на колегите им се основава на тълкувателно писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То обаче не е издател на Закона за териториалното управление, създаващ основните пречки пред рекордно високата сграда, затова не може да дава задължителни тълкувания.

Божков и Георгиева посочват още, че според Закона за устройството и застрояването на Столичната община строителството на нови сгради се разрешава "само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране в границите на урегулирания поземлен имот". В проекта за "Парадайс тауър" се обещават 720 паркоместа, което не отговаря на нужния брой според наредба на общината.

Двамата твърдят още, че решението е взето при липса на оценка за влияние на околната среда (ОВОС). Такава има, но за по-ранен и значително по-скромен проект с едва 12 етажа.

Според тях процедурата по гласуване в СОС е била в нарушение на правилника и условия на безредие в залата, като има съмнения за коректността на гласуването. Затова и искат Диана Тонова да върне акта за преразглеждане.

Преди дни започна и петиция срещу строежа на небостъргача в популярния сайт peticiq.com. В призива се посочва, че решението противоречи на редица разпоредби на закона и се обосновава само на писмо на зам.-министър на МРРБ отпреди 10 г., както и че редица международни архитекти са препоръчали да не се строят високи сгради там, където ще закриват гледката към Витоша. Над 3500 души са подписали петицията.

Ето и пълното писмо на Георгиева и Божков: