Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Решението на Столичния общински съвет да се одобри строежът на планирания 215-метров небостъргач "Парадайс тауър" е незаконосъобразно. Това пишат в писмо до областната управителка на София Диана Тонова общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков.

През миналата седмица 31 от 46-те членове на СОС решиха, че компанията "Булфелд", инвеститор и в едноименния столичен мол, може да построи 55-етажна сграда в непосредствена близост до него. По план тя ще има подземни паркоместа, търговски площи на партера и мецанина, 18 етажа с офис помещения и 220 апартамента след 21-вия етаж, които ще функционират като хотел или ще бъдат продадени като отделни жилища.

Според двамата общински съветници обаче разрешението на колегите им се основава на тълкувателно писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То обаче не е издател на Закона за териториалното управление, създаващ основните пречки пред рекордно високата сграда, затова не може да дава задължителни тълкувания.

Божков и Георгиева посочват още, че според Закона за устройството и застрояването на Столичната община строителството на нови сгради се разрешава "само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране в границите на урегулирания поземлен имот". В проекта за "Парадайс тауър" се обещават 720 паркоместа, което не отговаря на нужния брой според наредба на общината.

Двамата твърдят още, че решението е взето при липса на оценка за влияние на околната среда (ОВОС). Такава има, но за по-ранен и значително по-скромен проект с едва 12 етажа.

Според тях процедурата по гласуване в СОС е била в нарушение на правилника и условия на безредие в залата, като има съмнения за коректността на гласуването. Затова и искат Диана Тонова да върне акта за преразглеждане.

Преди дни започна и петиция срещу строежа на небостъргача в популярния сайт peticiq.com. В призива се посочва, че решението противоречи на редица разпоредби на закона и се обосновава само на писмо на зам.-министър на МРРБ отпреди 10 г., както и че редица международни архитекти са препоръчали да не се строят високи сгради там, където ще закриват гледката към Витоша. Над 3500 души са подписали петицията.

Ето и пълното писмо на Георгиева и Божков:

 

 

Коментари

Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

То много други решения за небостъргачи

бяха незаконни, но това не попречи на общинските съветници да не ебават. Милениум центъра на Мафиянски и Черепа зад НДК какво е, ако не адско беззаконие? Ами грозните кютуци от другата страна на НДК? Седерасткото презастрояване на най-хубавите терени в Ловния и Южния парк какво е, ако не грабеж? Операциите на крадеца Плевнелиев с имоти, докато беше министър законни ли бяха? От синята мътилка, заляла София от Янчулев насам друго, освен кражби не сме виждали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.