Притесненията са ми, че тази комисия ще бъде използвана с чисто политически цели и няма за цел да стигне до истината.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос за създадената в парламента временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, предаде БГНЕС. Вицепрезидентът се надява анкетната комисия да свърши работата си прецизно, бързо и да няма проточване на въпроса във времето.

"Всички имаме нужда от това истината да излезе цялата, такава, каквато тя е. Защото хубаво е да бъдат чути експертите, да бъде чуто как са взети тези решения и въпреки това надеждата ми е, че ще има резултати и че българската общественост ги узнае съвсем скоро", заяви тя.

Йотова изрази надежда, че временната комисия за НДК също ще работи бързо.

"Комисията за НДК дори трябва да работи с още по-бързи темпове, тъй като тя пряко има отношение към нашето председателство. За съжаление, ще влезем сигурно в новия политически сезон отново с внушенията, които бяха за нашето председателство от последните месеци. На този фон все още не е започнал големият обществен разговор за съдържанието на българското председателство - за онова, което държавата ни ще представи в следващите 6 месеца от януари следващата година", коментира Йотова.

Тя допълни, че рокадите в НДК са от компетенциите на изпълнителната власт.

"Отстрани не изглежда много сериозно... Самата аз дочух и това беше публикувано в медиите, че има вече определени дипломатически представителства, които най-малкото поставят въпрос. Всичко това са сигнали, които не говорят добре за страната ни. Наистина искрено желая и двете комисии да приключат компетентно работата си час по-скоро, за да отпаднат съмненията и действително да вървим на чисто от тук нататък, защото образът на страната ни навън никак не е добър", каза Йотова.