Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Скъпи съграждани асеновградчани, днес, 2 юли, нашият град е едно различно място - точка на напрежение и остри противопоставяния. Един недопустим инцидент край "40-те извора" с пострадали деца и възрастни, провокира протест, бунт и заплаши с неконтролируеми безредици. Законът е за всички и за неговото спазване сме отговорни както всички ние, граждани и власт, така и онези, които са призвани да пазят реда и закона."

Този призив към съгражданите си отправя депутатът от БСП за България Манол Генов, пише "Фокус".

Той отбелязва, че иска да вярва, че прокуратурата и полицията правят всичко възможно, за да се изчисти истината по инцидента докрай и да има справедливо потърсена и понесе отговорност от всички, които имат вина.

"А ние, хората на Асеновград, трябва да бъдем разумни в правото си на протест и недоволство. Защото в този град живеят десетки хиляди хора и ще продължават да живеят - мирно, всеки с различията си, но всички с еднаквото съзнание за закон и ред", изтъква Генов.

Той отправи молба към асеновградчани преди планирания за днес протест:

"Нека дадем всичко от себе си, всеки един и всички заедно, за да не допуснем неделния протест да сложи тежкия отпечатък на омразата и противопоставянето между хората. Да покажем, че сме граждани с права, но и отговорности за живота на Асеновград."

За тази вечер е обявен най-големият протест в Асеновград след нападението над млади спортисти в града. Той ще бъде пети поред, след като в понеделник – 26 май, група роми нападнаха деца и треньори от отбора по кану-каяк в града.

Под мотото "Задно за Асеновград" ще бъдат издигнати поредица от искания. Сред тях е поемане на отговорност от всички длъжностни лица, допринесли за създалата се ситуация, увеличаване със 70% на щата на районното полицейско управление и изработване на стратегия за реална интеграция на ромите. Отново се настоява за строги наказания за участвалите в побоя.

В сряда и четвъртък протестите започнаха мирно, но след края им хората се насочиха към ромската махала в града, като полиция и жандармерия успяха да ги спрат. В петък и събота не се стигна до сблъсъци с полицията.

Традиционно тази вечер се очаква протестът да започне в 20 ч.  в градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, а шествието – в  21 ч. Протестиращите настояват за строги наказания за нападателите, събаряне на незаконните постройки в ромската махала и създаване на общинска полиция.

Очаква се в протеста да се включат хора и от други градове, включително привърженици на футболни клубове и рокери. В събота кметът на Асеновград призова участниците в протеста да не допускат провокации.

 

Ключови думи

Коментари

Фразата "ромски безчинства" в подзаглавието

е тенденциозна, подвеждаща, силно расистка и, в контекста на цялата статия, подбуждаща към омраза. Тя създава впечатление за действия на цялата ромска общност и приписва на всички роми вина. Срамно е в издание, което се има за "интелектуално" да се прокарват такива клонящи към нацизъм намеци.
 's picture

geg

Ами

напоследък все по-често си прав, ама ситуацията, май е: "чукча - писатель, чукча - не читатель". Цъка една бомба от много време и сега някои почнаха смело да кладат огньове край нея...

Едър болт, ти в някоя

Едър болт, ти в някоя фондация ли си на заплата, че така прецизно обговаряш формулировката за "ромските безчинства"? Убеден съм, че по същия начин за теб не е имало турско иго, а турско присъствие и дори всъщност петвековен турски пикник, който по нищо не е пречел на веселия живот на твоите и моите предци. Едва ли има човек в България, който да не е пострадал от пандемията от битова престъпност, умишлено поддържана и от властите с бездействие или със смешни присъди. И аз не твърдя, че всички цигани са престъпници, но достатъчно голям процент от тях са. И никъде по света не ги харесват, нито са успели да ги интегрират. У нас проблемът с тях е бил временно потушен само по времето на социализма, и в годините на фасадна демокрация отново избуя. Докато нацията ни ускорено се топи - и по тази причина също - невъзможността държавата да осигури ред и сигурност на собствените си граждани, от чиито данъци се издържа и в името на която е избрана да работи и съществува.

Късно е, чадо.

Късно е, либе, за китка. Твърде, тврде късно. 28 години нищоправене и сега се сетихте да потушавате пожари, когато отдолу кипи вулкан. Не можете да спрете стихиите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.