"Скъпи съграждани асеновградчани, днес, 2 юли, нашият град е едно различно място - точка на напрежение и остри противопоставяния. Един недопустим инцидент край "40-те извора" с пострадали деца и възрастни, провокира протест, бунт и заплаши с неконтролируеми безредици. Законът е за всички и за неговото спазване сме отговорни както всички ние, граждани и власт, така и онези, които са призвани да пазят реда и закона."

Този призив към съгражданите си отправя депутатът от БСП за България Манол Генов, пише "Фокус".

Той отбелязва, че иска да вярва, че прокуратурата и полицията правят всичко възможно, за да се изчисти истината по инцидента докрай и да има справедливо потърсена и понесе отговорност от всички, които имат вина.

"А ние, хората на Асеновград, трябва да бъдем разумни в правото си на протест и недоволство. Защото в този град живеят десетки хиляди хора и ще продължават да живеят - мирно, всеки с различията си, но всички с еднаквото съзнание за закон и ред", изтъква Генов.

Той отправи молба към асеновградчани преди планирания за днес протест:

"Нека дадем всичко от себе си, всеки един и всички заедно, за да не допуснем неделния протест да сложи тежкия отпечатък на омразата и противопоставянето между хората. Да покажем, че сме граждани с права, но и отговорности за живота на Асеновград."

За тази вечер е обявен най-големият протест в Асеновград след нападението над млади спортисти в града. Той ще бъде пети поред, след като в понеделник – 26 май, група роми нападнаха деца и треньори от отбора по кану-каяк в града.

Под мотото "Задно за Асеновград" ще бъдат издигнати поредица от искания. Сред тях е поемане на отговорност от всички длъжностни лица, допринесли за създалата се ситуация, увеличаване със 70% на щата на районното полицейско управление и изработване на стратегия за реална интеграция на ромите. Отново се настоява за строги наказания за участвалите в побоя.

В сряда и четвъртък протестите започнаха мирно, но след края им хората се насочиха към ромската махала в града, като полиция и жандармерия успяха да ги спрат. В петък и събота не се стигна до сблъсъци с полицията.

Традиционно тази вечер се очаква протестът да започне в 20 ч.  в градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, а шествието – в  21 ч. Протестиращите настояват за строги наказания за нападателите, събаряне на незаконните постройки в ромската махала и създаване на общинска полиция.

Очаква се в протеста да се включат хора и от други градове, включително привърженици на футболни клубове и рокери. В събота кметът на Асеновград призова участниците в протеста да не допускат провокации.