Девет души са задържани в ареста заради нападението на група от ромската махала над деца от клуба по кану-каяк и ще им бъдат повдигнати обвинения и искане за арест, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвиненията към деветимата ще бъдат за хулиганство и причиняване на средни телесни повреди. Те нападнали с мотики и колове децата от клуба и техните треньори и родители.

„Това са всички установени до този момент. И в момента текат разпознавания. Ако при тях се установят още лица, участвали в нападението, и те ще трябва да ходят в ареста”, коментира Цацаров и призова възникналото напрежение в Асеновград да не се използва за политически цели.

 

„Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов от БСП, който, както е известно, е със снет имунитет: не звънете на районния прокурор по нощите, не звънете на районния прокурор на Асеновград през деня, не твърдете, че полицията и прокуратурата спят или че изпълняват политически поръчки. Моля ви, не използвайте всичко онова, което става за политически цели. Ако го използвате и прекрачите границата на закона, ще последват адекватни действия от нас”, предупреди Цацаров.

Преди време главният прокурор поиска имунитета на депутата от БСП за купуване на гласове. Генов е от Асеновград и изборният му район е именно Пловдив област. 

„Ние не може да действаме по друг начин, освен да искаме задържане на тия вандали. А тия вандали трябва да разберат, че има закон и че не може да се действа като в племенния строй. Но има и още нещо: не бива ромското население да бъде плашено, че едва ли не ще бъде подложено на необосновани репресии. Никой няма да атакува ромската махала в Асеновград, но виновните ще понесат наказанията си”, подчерта Цацаров.

Вицепремиерът Валери Симеонов също реагира и отложи насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се обсъжда увеличението на минималната работна заплата, което е оспорено в съда.

Симеонов ще присъства на срещата в Асеновград между местната власт и протестиращи срещу ромските произвол. Поканено е висшето ръководство на МВР, като към момента присъствие е потвърдил главният секретар Младен Маринов.

Вицепремиерът написа в туитър, че е „срамно и недопустимо“ български деца и спортисти да се страхуват да отидат на тренировка, защото може да бъдат „пребити“.

В петък съдът трябва да реши дали да остави арестуваните за постоянно в ареста.

По-късно се очаква да има среща на обществеността с представители на полицията и общинското ръководство. 

Вътрешният министър Валентин Радев също ще направи изявление по случая.