Късно в петък излязоха две от чаканите с огромно любопитство номинации на ДПС за състава на бъдещия Висш съдебен съвет от политическата квота.

Йордан Цонев предлага Пламена Апостолова за кандидат на Движението за ВСС до 2022 г.. Пламена Апостолова завежда специализиран отдел 01 „Стопански” в Националната следствена служба, пише в сивито ѝ, приложено към предложението.

В съвсем кратките си мотиви зам. -председателят на ПГ на ДПС само споменава, че тя има изискуемите от конституцията „високи професионални и нравствени качества”.

Всъщност обаче от юли 2016 г. Апостолова е титулярен началник на Столичното следствие. Това е станало по изрична  заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, а конкретното преназначение е  извършила  Емилия Русинова, тогава зам. градски прокурор, а сега градски прокурор на София (столичното следствие бе „меката” на магистрата с озадачаващ прякор Петьо Еврото, б.р.).

Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на НСлС Ангел Александров. Тя разследваше делото „Фронтиер“, по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че  е разпънала „чадър“  над шефа на консултантската фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари, припомни „Де Факто”. Петър Петров, известен и като  Еврото,  дори повдигна обвинение на Шарланджиева.  По делото беше привлечена и Корнелия Нинова, тогава зам.-министър на  Румен Овчаров.  По онова време течеше мощен скандал между шефа на НСлС Александров и Румен Овчаров, чийто близък беше Красимир Георгиев.

Следствието не пестеше усилия в полза на шефа си. След близо 10 години  разследване делото беше окончателно прекратено поради липса на престъплениe.

Пламена Апостолова за 2015 г декларира пред Сметната палата, че  има на влог 242 816 лв. от продажба на дял от недвижим имот.  Получила е  още 145 690 лв, като капаро за продажба на друг имот и 1 311 208 лв. след финализирането на сделката.

Апостолова е екссъпруга на  Георги Апостолов, директор на столичния офис на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

Не по-малко „живописен” е вторият кандидат, за когото ДПС ще опита да събере нужните 2/3 от депутатските гласове. Стефан Гроздев ръководи на практика няколко години като и.д. шеф Софийския апелативен съд – „шапката” над оказалия се твърде непокорен СГС.

Съдия Гроздев за втори път бива издиган от ДПС за кандидат- член на най-висшия кадрови орган на Темида - той е бивша номинация пак на ДПС от политическата квота.

На 20 април 2011 г. състав на САС с председател съдия Гроздев взема решение, с което регистрира мюсюлманска конференция, която преизбра Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Тогава пред медиите Недим Генджев обявява, че е сезирал прокуратурата и Висшия съдебен съвет по повод съдебното решение и директно обвини съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро. Генджев добави, че има доказателства за това и е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда. Той добави, че в България "пълзи влизането на една чужда държава, която не е членка на ЕС".

През 2014 г., когато кандидатства за титулярен шеф на САС, „Правен свят” пише, че срещу Гроздев има висяща прокурорска проверка. През последните 5-6 години срещу него е имало редица прокурорски преписки, като почти всички са прекратени, защото не са установени основания за извършване на проверки, допълва специализираният сайт.

През януари 2017 г. негово решение блокира изгонването на "Техномаркет" от един от обектите му - магазина в Стара Загора.

Самият Апелативен съд -София преди време постанови диаметрално противоположното - да се възобновят две от трите спрени от СГС дела за опразване на обектите в Пловдив и "Кремиковци".

Иначе други състави на САС потвърдиха опразването на обектите в Пазарджик, Севлиево и Кърджали. Засега обаче "квартирантите" на веригата, която се свързва с Делян Пеевски, са си вътре, защото не се минава към изпълнение на решението, тъй като делата отиват на трета инстанция