Решение на Софийския апелативен съд блокира изгонването на "Техномаркет" от един от обектите му - магазина в Стара Загора. Дългогодишният и.д. ръководител на съда Стефан Гроздев потвърждава решение на градските магистрати - че фондът "Глориент инвестмънт" неправилно иска некоректният му наемател, който се свързва с Делян Пеевски и не плаща наем от началото на 2016 г., да напусне.

Както Клуб Z писа, "Техномаркет" и фондът за недвижими имоти, в който има международно участие, са се счепкали в десетки дела. От "Глориент" опитват да изгонят наемателя, който не плаща вече година, а от "Техномаркет" серийно образуват дела, с които оспорват самите сделки за продажба - от 2006 г., или наколко договора за наем.

Интересно е, че магазинът в Стара Загора, е от вторите, т.е. той дори никога не е бил собственост на "Техномаркет". Това не пречи в града на липите "Техномаркет" да води дело срещу продажбата от 2006 г.

В решението на САС пише, че е безспорно, че фирмата на Пеевски е във владение на имота, "поради което единственият му правен интерес бил да преустанови смущаването на ползването, което е резултат от действията на "Глориент". За да не го "смущават да си ползва", съдия Гроздев приема, че...

"Процесуална пречка по движението на делото е разглеждането на спор, решението по който има значение за правилното решаване на разглежданото дело."

С думи прости - обяснява, че ако някой ден Старозагорският окръжен съд хипотетично установи, че "Техномаркет" е бил прав, той вече няма да има качеството на наемател. И затова ти, ако си собственик, не можеш да се отървеш от некоректния наемател.

Затова съдия Гроздев приема, че заведеното пред ОС-Стара Загора дело има значение за правилното решаване на настоящото производство. И парира изгонването на "Техномаркет" до влизане в сила на решение по „старозагорското“ дело някой ден.

Любопитно е, че Апелативен съд -София преди време постанови диаметрално противоположното - да се възобновят две от трите спрени от СГС дела за опразване на обектите в Пловдив и "Кремиковци".

Иначе други състави на САС потвърдиха опразването на обектите в Пазарджик, Севлиево и Кърджали. Засега обаче квартирантите на магазини са си вътре, защото не се минава към изпълнение на решението, тъй като делата отиват на трета инстанция.

И още малко любопитни подробности.

Съдия Стефан Гроздев е бивша номинация на ДПС за член на Висшия съдебен съвет от политическата квота.

През ноември 2014 г. "Правен свят" пише, че срещу Гроздев - кандидат за шеф на Софийския апелативен съд, има висяща прокурорска проверка. 

На 20 април 2011 г. състав на САС с председател съдия Гроздев взема решение, с което регистрира мюсюлманска конференция, която преизбра Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Тогава пред медиите Недим Генджев обявява, че е сезирал прокуратурата и Висшия съдебен съвет по повод съдебното решение и директно обвини съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро. Генджев добави, че има доказателства за това и е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда. Той добави, че в България "пълзи влизането на една чужда държава, която не е членка на ЕС".

"Правен свят" цитира прокуратурата, че на два пъти СГП е отказвала да образува досъдебно производство, но въззивната прокуратура е отменяла отказа и е давала допълнителни указания за още проверки, които обаче не са били насочени към съдия Гроздев, а към други замесени лица.

Преди няколко години в САС имаше брожение сред съдиите, защото само на един състав се разпределяха делата за несъстоятелност. Освен това натовареността на съдия Гроздев бе изключително минимална. След разговор между съдиите и ръководството на САС тези въпроси бяха решени.

По повод множеството сигнали срещу съдия Гроздев, както и във връзка с апартамент, който има във Франция, Етичната комисия на ВСС го изслуша.

След обясненията на съдия Гроздев Етичната комисия на ВСС е излязла със становище, че: "Стефан Гроздев Гроздев, и.ф. административен ръководител - председател на Апелативен съд-София, спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен на длъжността административен ръководител - председател на Софийския апелативен съд."

На сайта на ВСС е публикувано и становището за нравствените качества на другия кандидат за поста – Веселин Пенгезов. Както е известно, през пролетта на 2014 г. срещу него прокуратурата  стовари с цялата си строгост - бяха повдигнати четири обвинения във връзка с реализирането на проект по ОПАК, докато е бил председател на Военно-апелативния съд. Заради това той бе отстранен от длъжността председател на САС, а да се бори за шефския стол стана мираж.

През 2013 г. Гроздев става и.д. шеф след... реч на Сотир Цацаров пред ВСС и последвало "правилно" гласуване нна мнозинството. Тогава председателят на горноинсатнционния съд - ВКС, проф. Лазар Груев бе предложил друга номинация за "врид" шеф. Тя не мина.

Гроздев остава и.ф. управляващ изключително важния съд чак до лятото на 2016 г., когато най-после избраха титуляр - съдия Даниела Дончева. Преди това ВСС стана пословичен с последователните си откази да избере на поста съдия Нели Куцкова, подкрепена от колектива на САС. Тя кандидатства два пъти и след като упорито не събираше нужните гласове, престана да кандидатства... 

През 2016 г. спорът за "Виваком" също се озовавава при съдия Гроздев. "Фрогнюз" тогава излиза с директно заглавие: "Любим на ДПС и Пеевски съдия решава за "Виваком".