Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Строежът на бентове нанася непоправими щети на Амазонския басейн, предупреждават учени. 

По поречието на река Амазонка вече има 140 бента, които са в строеж или вече функционират, а се планира построяването на още 428, предава Би Би Си.

Учени предупреждават, че водноелектрическите централи могат да навредят на екосистемата и да изложат хиляди уникални видове на риск.

Един от авторите на проучването, публикувано в списание "Нейчър", проф. Едгардо Латрубесе коментира:

"Светът ще загуби зоната с най-богато биоразнообразие на планетата."

Амазония обхваща повече от 6,1 милиона квадратни километра и е една от най-големите и сложни речни системи на Земята.

В последните десетилетия басейнът на Амазонка са превръща в ключов за хидроенергетиката.

Изследването на учените, публикувано в списание "Нейчър", обаче твърди, че производството на електричество по поречието на най-пълноводната река може да доведе до сериозни проблеми.

Изследователите, провели проучването, са най-силно притеснени от препречването на пътищата на движение на естествените седименти от бентовете.

Седиментите са жизненоважен хранителен източник за фауната в басейна на Амазонка. Те са важни също за формирането на речното корито.

"Реката функционира като екосистема чрез седиментите, чрез тяхното движение, те възстановяват сушата и обновяват екосистемите", казва професор Латрубесе.

Изследователят коментира, че за всеки бент се провеждат отделни проучвания и се оценява въздействието му върху околните региони. Той обаче смята, че трябва да се възприеме по-широк подход за цяла Амазония:

"Проблемът е, че никой не оценява цялостната ситуация: верижният ефект на бентовете върху цялата екосистема."

Притоците на Амазонка Мадейра, Маранон и Укаяли са определени за водоизточници от критична важност. Те са дом на много уникални видове и учените смятат, че те ще бъдат унищожени дори ако само част от планираните бентове бъдат построени.

"Всички тези реки са дом на огромно разнообразие и много ендемити. Хиляди видове ще бъдат засегнати, някои може дори да изчезнат."

Изследователите предупреждават, че нанесените щети са непоправими и трябва внимателно да се оценят всички рискове преди да бъде дадено разрешение за построяване на следващи бентове.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.