Най-много пластмасови отпадъци на света са изхвърлени на тихоокеанския остров Хендерсън, сочи съвместно проучване на Великобритания и Австралия. Повече от 3500 боклуци донасят океанските течения на брега всеки ден, а общият им брой надхвърля 37,7 милиона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В доклада от експедицията, публикуван в американското списание “Бюлетин на Националната академия на науките“, е подчертано, че местоположението на острова близо до центъра на Южнотихоокеанско течение го прави мишена на отпадъците от бреговете на Южна Америка и риболовните кораби. Докладът описва атола, част от британските острови Питкерн, като “помийната яма“ на световния боклук.

Дженифър Лейвърс, учен в Института за морски и антарктически изследвания в Университета в Тасмания и съавтор на доклада, коментира:

“Това, което се случва на остров Хендерсън, показва, че е невъзможно да се избегне замърсяването с пластмасови отпадъци дори в най-отдалечените части на нашите океани. Островът е далеч от това да бъде изоставен и девствен, както си представят хората едно толкова откъснато място, той е шокиращ, но типичен пример за това как пластмасовите отпадъци засягат околната среда в глобален мащаб.“

Хендерсън е ненаселен, отдалечен на 5000 километра от най-близката суша. Атолът е част от списъка на Световното природно наследство на ЮНЕСКО заради забележителното си биоразнообразие. Той е толкова отдалечен, че се посещава веднъж средно на 10 години, и то с научна цел. По време на последната експедиция през 2015 г. учените за пръв път забелязват степента на замърсяването.

Около 27% от откритите на острова предмети са от Южна Америка. Намерени са риболовни принадлежности и плажни екипировки.

Лейвърс разказва, че е забелязала зелени играчки войници, подобни на тези, с които брат й си играел през 80-те, и части от играта „Монополи“, заровени в пясъка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Раците използват за свой дом капачки от бутилки и буркани“, разказва Лейвърс пред Би Би Си. “На пръв поглед е симпатично, но в действителност не е. Пластмасата е токсична.“

Учените не са изследвали скалните пукнатини по крайбрежието и предупреждават, че докладът им вероятно не показва пълния мащаб на проблема.

На острова не живеят хора и бреговете му никога не са били почиствани. Организирането на подобна кампания би било много трудно, тъй като наблизо няма населена суша.

Всяка година по света се произвеждат 300 млн. тона пластмаса и по-голяма част не се рециклира. Попаднала в океана, тя може да навреди на рибата, костенурките и морските птици.

Друго проучване сочи, че някои райони в Арктика също са силно замърсени. Това отново се дължи на океанско течение, което пренася отпадъците до бреговете на Гренландия и Баренцево море.

“Почти всеки остров на земята и почти всеки океански вид е засегнат по един или друг начин от нашия боклук“, коментира още Дженифър Лейвърс. “Трябва драстично да преосмислим отношението си към пластмасата. Тя е създадена, за да съществува вечно, но често се използва само за малко и после се изхвърля. Много от отпадъците, открити на о. Хендерсън, са погрешно смятани за предмети за еднократна употреба.“