Отборът на Холандия обърна резултата в самия край на осминафиналния си мач с Мексико на световното първенство по футбол.

Само две минути преди края "ацтеките" предвкусваха победата и се виждаха четвъртфиналисти. Те поведоха с 1:0 с гол на Джовани дос Сантос в 48-ата минута.

 

След това мачът започна да се играе на 

Джовани дос Сантос ликува при гола си, с който Мексико едва не елиминира "лалетата".

една врата - тази на Мексико. Холандците обаче пропускаха едно след друго положенията си. Ако пък стреляха във вратата, се намесваше последната преграда - Очоа.

Все пак в 88-ата минута Уесли Снайдер успя да изравни и да докара мача до продължения. И когато всички очакваха продължения, дойде четвъртата минута на добавеното време, когато Ариен Робен се гмурна в наказателното поле. Единствено португалският съдия Проенса видя нарушение. В интерес на истината обаче той си замълча пред очаведно нарушение срещу същия Робен в края на първото полувреме. При това тогава гологлавият холандец бе закачен последователно от краката на двама съперници.

С ипълнението на дузпата в 94-ата минута се нагърби Клаас Ян Хунтелаар, който не сбърка и прати "лалетата" напред.

А мексиканците изпуснаха възможността да се класират на четвъртфинал за първи път на първенство, на което не са домакини. Те са го постигали досега само на родна земя - през 1970 и 1986 г.

Така Холандия ще сее изправи на четвъртфинала срещу победителя от мача Коста Рика-Гърция, който ще се играе по-късно тази вечер.