Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Волен Сидеров става на крака в залата на Народното събрание и пее Химна на Европа - Деветата симфония на Лудвиг ван Бетховен. Малко преди това е гласувал за избирането на пропазарно правителство с изрична евроатлантическа ориентация, под чиято програма няколко дни по-рано дори се е подписал.

Да, това е същият човек. Същият, който повеждаше България извън Европейския съюз и НАТО, който искаше страната да направи завой към Русия и който обещаваше национализация на енергийни и добивни компании с чужда собственост, когато дойде на власт. Е, дойде. Но няма вероятност да се случи почти никое както от неговите предизборни обещания, така и от обещанията на другите двама съпредседатели на „Обединените патриоти“ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Така гласувалите за тях 318 513 български граждани се оказват най-нахално измамените избиратели. Трябва да им се отдаде заслуженото - „ужилване“ с подобен замах наистина не се вижда всеки ден.

Казарма, патриотизъм, бежанци...

Като всяка политическа сила, коалицията „Обединени патриоти“ представи своите ангажименти преди изборите. Щеше да има по-нисък ДДС за лекарства, храни и учебници. Щеше да има мораториум върху увеличаването на цените на тока. Щеше да има предмет „Патриотизъм“ в училище. Щеше да има отново задължителна казарма. Щеше да има борба срещу спекулата и нямаше да има бежанци. Но нито едно от тези обещания не е включено в програмните приоритети на третото правителство на Бойко Борисов. Няма друг подобен случай в близката история на България. По-малкият коалиционен партньор винаги е обвиняван, че прави много компромиси с предизборните си ангажименти, но чак такава амнезия не е имало.

Преди изборите „патриотите“ обещаваха България да денонсира Дъблинското споразумение и да спре изобщо приема на бежанци. Новото правителство няма никакво намерение да прави нещо подобно - обяви се за реформа на този регламент, за което, впрочем, говори цяла Европа. Преди изборите Сидеров, Каракачанов и Симеонов обещаваха България да не следва указания „нито от Вашингтон, нито от Москва, Анкара или Брюксел“, не споменаваха изобщо НАТО и ЕС и заблудиха избирателите си, че им предлагат някаква форма на изключителност в стил Беларус. „Борисов 3“ обаче декларира последователност и лоялност в рамките на ЕС и НАТО. Преди изборите националистите говореха за „Европа на отечествата“ - израз, който днес използват само крайните антиевропейци. В програмата на новия кабинет обаче е записано продължаване на интеграцията в ЕС. За капак идват и санкциите срещу обкръжението на Путин заради анексирането на Крим - Симеонов и Каракачанов обещаваха отмяната им. Днес и това са забравили. Как да не се чувстват измамени избирателите им?

... и търговия с постове

Тези над 300 хиляди избиратели вероятно щяха да се чувстват една идея по-малко измамени, ако поне хората, за които са гласували, получат шанса да реализират политиката си в отделни министерства. Да, най-емблематичните им обещания заминаха на боклука, но поне „нашите“ да са на власт - може би така се поуспокояват привържениците им. И там обаче ги очаква подмяна. Новият министър на икономиката Емил Караниколов официално се води от квотата на „Обединени патриоти“, по-специално от „Атака“. Не е рядкост хората да променят убежденията и партийната си принадлежност, но Караниколов просто е кадър на ГЕРБ. Като такъв започва кариерата му в Столичната община. Като такъв застава начело на Агенцията за приватизация и остава на поста при три правителства. Сега бил от „Атака“. Нищо, че кариерата му го свързва по-скоро с емблематичната приватизация на „Булгартабак“ и скандалната продажба на Дипломатическия клуб „Бояна” на неизвестни младежи, зад които прозираше фигурата на депутат от ДПС. Иначе „патриотите“ бяха обещали да извадят кадрите на ДПС от властта.

Начело на Министерството на околната среда пък застана Нено Димов - също от квотата на „патриотите“. Димов е председател на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика. Бил е член на партиите на Меглена Кунева, а преди това и на Иван Костов. Наивно е днес някой да повярва, че е кадър на една от трите партии в „Обединени патриоти“. Избирателите им не знаят защо точно тези имена се представят за техни министри.

Красимир Каракачанов е новият министър на отбраната - пост, който в държава-членка на НАТО изобщо не предполага свобода за „патриотични“ импровизации. А Валери Симеонов е вицепремиер без собствено министерство. С това се изчерпва участието на „Обединените патриоти“ в правителството - отказ от програмата и два имиджови поста. Разбира се, те веднага биха споменали темата за минималната пенсия, при която обаче от тяхното „неотстъпчиво“ искане за 300 лева минимална пенсия се стигна до 200 лева - и то от октомври нататък. Останалото е измама. И още две неща. Цялата тази история е всъщност добра новина, защото огромна част от обещанията бяха откровени глупости, с които правителството няма да се ангажира. Тя е и урок за избирателите, че не зад всяко ефектно изказване се крие реалистична политика.

Текстът е от Дойче веле

Коментари

Хм

Бедров, що преразказваш речта на Нинова??? При това без позоваване на истинския автор!!! Ниновите къневчета...

Хм

Как "десните" измамиха избирателите си "Десните", след един пирует оказали се "нито леви нито десни", демек либерали. "Десните", манифестиращи със знамето на фондация "Фридрих Науман". Фондацията, която си сътрудничи с ДПС, НДСВ, както и, забележете, на ИМП, ИПИ, Дайнов и т.н. fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf Бедров, това ли е "Фондацията" на тайния ви език???
Вера Шопова's picture
Вера Шопова
Vera Shopova

..."най-нахално измамените избиратели"

Това ги нарежда преди или след избирателите на Радан Кънев и фамозния "Реформаторски блок" от предишния мандат, или др. Бедров не е измерил този показател? Кои сега са по-по-най? Аз си мисля, че за патриотите е твърде рано да се твърди, че са измамили някого - все пак мандатът им едва започна. Но др. Бедров може да поразсъждава за измамените "умни и красиви", и защо, като са толкова "умни", позволяват да бъдат мамени - вече 16 години?

.

чиба при путин бе!
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Не патриоти,

Не патриоти, а ганьовски тарикати!
 's picture

d-r Petroff

"Патриотите" са ясни на всички,освен на около400 000 баламурници

Волен винаги е бил кристално ясен келепирджия. По искане на КУРнели,руските средства отиват само при нея и Болен се поевропейчи. Агент Иван е готов на всичко,за да е във НС. Дори прави нещо коалиционно с Бареков(друг бг измикяр и "политик"). Единствен Патриотът остана не разбран за мен. А уж говореше принципно. Това е "Последният валс" на тази група.Най-честни са ДПС-то. Мъгляви фрази и обещания от рода на: Вие ни знаете.Ние ви обещаваме нищо да не променяме. Ако сме на власт ще ви крадем. Ние ще сме все по добре,а вашият тютюн ще се изкупува само ако гласувате за нас. Подобна откровеност има и при КУРнели, но тя в цинизма си надминава всички. Да използваш министър на икономиката от Жан Виденов, да ти пише икономическата програма... е това ако не е цинизъм. Като добавим и гаф-президента Радев към тях,се получава фон, на който ГЕРБ и лично ББ"Б" блестят като малки диаманти. Недошлифовани....

Нормално

Също както и ДС-бе ги измамиха. Преди изборите 2014 разправяха, че никога няма да управляват с ГЕРБ, а след изборите Раданчо даваше на Боко папчици с назначения на родата си...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.