Волен Сидеров става на крака в залата на Народното събрание и пее Химна на Европа - Деветата симфония на Лудвиг ван Бетховен. Малко преди това е гласувал за избирането на пропазарно правителство с изрична евроатлантическа ориентация, под чиято програма няколко дни по-рано дори се е подписал.

Да, това е същият човек. Същият, който повеждаше България извън Европейския съюз и НАТО, който искаше страната да направи завой към Русия и който обещаваше национализация на енергийни и добивни компании с чужда собственост, когато дойде на власт. Е, дойде. Но няма вероятност да се случи почти никое както от неговите предизборни обещания, така и от обещанията на другите двама съпредседатели на „Обединените патриоти“ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Така гласувалите за тях 318 513 български граждани се оказват най-нахално измамените избиратели. Трябва да им се отдаде заслуженото - „ужилване“ с подобен замах наистина не се вижда всеки ден.

Казарма, патриотизъм, бежанци...

Като всяка политическа сила, коалицията „Обединени патриоти“ представи своите ангажименти преди изборите. Щеше да има по-нисък ДДС за лекарства, храни и учебници. Щеше да има мораториум върху увеличаването на цените на тока. Щеше да има предмет „Патриотизъм“ в училище. Щеше да има отново задължителна казарма. Щеше да има борба срещу спекулата и нямаше да има бежанци. Но нито едно от тези обещания не е включено в програмните приоритети на третото правителство на Бойко Борисов. Няма друг подобен случай в близката история на България. По-малкият коалиционен партньор винаги е обвиняван, че прави много компромиси с предизборните си ангажименти, но чак такава амнезия не е имало.

Преди изборите „патриотите“ обещаваха България да денонсира Дъблинското споразумение и да спре изобщо приема на бежанци. Новото правителство няма никакво намерение да прави нещо подобно - обяви се за реформа на този регламент, за което, впрочем, говори цяла Европа. Преди изборите Сидеров, Каракачанов и Симеонов обещаваха България да не следва указания „нито от Вашингтон, нито от Москва, Анкара или Брюксел“, не споменаваха изобщо НАТО и ЕС и заблудиха избирателите си, че им предлагат някаква форма на изключителност в стил Беларус. „Борисов 3“ обаче декларира последователност и лоялност в рамките на ЕС и НАТО. Преди изборите националистите говореха за „Европа на отечествата“ - израз, който днес използват само крайните антиевропейци. В програмата на новия кабинет обаче е записано продължаване на интеграцията в ЕС. За капак идват и санкциите срещу обкръжението на Путин заради анексирането на Крим - Симеонов и Каракачанов обещаваха отмяната им. Днес и това са забравили. Как да не се чувстват измамени избирателите им?

... и търговия с постове

Тези над 300 хиляди избиратели вероятно щяха да се чувстват една идея по-малко измамени, ако поне хората, за които са гласували, получат шанса да реализират политиката си в отделни министерства. Да, най-емблематичните им обещания заминаха на боклука, но поне „нашите“ да са на власт - може би така се поуспокояват привържениците им. И там обаче ги очаква подмяна. Новият министър на икономиката Емил Караниколов официално се води от квотата на „Обединени патриоти“, по-специално от „Атака“. Не е рядкост хората да променят убежденията и партийната си принадлежност, но Караниколов просто е кадър на ГЕРБ. Като такъв започва кариерата му в Столичната община. Като такъв застава начело на Агенцията за приватизация и остава на поста при три правителства. Сега бил от „Атака“. Нищо, че кариерата му го свързва по-скоро с емблематичната приватизация на „Булгартабак“ и скандалната продажба на Дипломатическия клуб „Бояна” на неизвестни младежи, зад които прозираше фигурата на депутат от ДПС. Иначе „патриотите“ бяха обещали да извадят кадрите на ДПС от властта.

Начело на Министерството на околната среда пък застана Нено Димов - също от квотата на „патриотите“. Димов е председател на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика. Бил е член на партиите на Меглена Кунева, а преди това и на Иван Костов. Наивно е днес някой да повярва, че е кадър на една от трите партии в „Обединени патриоти“. Избирателите им не знаят защо точно тези имена се представят за техни министри.

Красимир Каракачанов е новият министър на отбраната - пост, който в държава-членка на НАТО изобщо не предполага свобода за „патриотични“ импровизации. А Валери Симеонов е вицепремиер без собствено министерство. С това се изчерпва участието на „Обединените патриоти“ в правителството - отказ от програмата и два имиджови поста. Разбира се, те веднага биха споменали темата за минималната пенсия, при която обаче от тяхното „неотстъпчиво“ искане за 300 лева минимална пенсия се стигна до 200 лева - и то от октомври нататък. Останалото е измама. И още две неща. Цялата тази история е всъщност добра новина, защото огромна част от обещанията бяха откровени глупости, с които правителството няма да се ангажира. Тя е и урок за избирателите, че не зад всяко ефектно изказване се крие реалистична политика.

Текстът е от Дойче веле