Напоследък Георги Първанов проявява забележителна находчивост и остроумие, стане ли дума за БСП и нейния лидер Сергей Станишев. 
Днес той синтезира ситуацията в бившата си партия така:„Сергей Станишев се е научил да прави добре конгреси, за разлика от ГЕРБ, които правят добре избори“. Реторическото вдъхновение на Първанов е обратно пропорционално на изборните успехи на АБВ, но това е друга тема. Същественото е, че като познавач отвътре на БСП, той добре описва обърнатата логика на съществуване и функциониране на партията.

Станишев се държи все по-странно, като поведението му влече в политическата тиня цялата партия. Последното му решение - след шестмесечни клетви, че няма да става евродепутат, на нормален, непартиен език може да се определи само като обикновено безчестие.

Има ли реакция в стройните партийни редици? Възмущение, недоволство, недоумение? Колкото имаше, когато соцдепутатите послушно гласуваха Пеевски да стане шеф на ДАНС. Много по-късно се оплакваха, че не им харесвало. Но дисциплината повелява...

И сега партийният елит мълчи гузно и се спотайва. Или шикалкави и повтаря смехотворни тези как Станишев спешно е призован в Брюксел да спасява ПЕС. Никой не смее даже и да спомене, че освен чисто човешкия кофти пример, който дава башлидерът с европретенции и неуместни брюкселски амбиции, той действа и политически пораженчески. Никъде не се е чуло и видяло председател на голяма и все още управляваща партия да търчи да става евродепутат. На това му се вика бягство...  Царят би казал "абдикация".

Из Европата кариерата в Страсбург е най-вече за политици, дали всичко от себе си в местната политика и клонящи към пенсия и заслужен отдих. Няма тук да съжаляваме измамения Курумбашев, който според мълвата от рано се подготвил за новата си кариера в центъра на Европа. Случилото се с него само показва доколко може да се вярва на лидерската дума на Станишев.

Има ли обаче реакция от партията, която на евроизборите стигна ново електорално дъно? Къде ти. Даже местните ръководства закъсняват - крайно време е пресцентърът да почне да разпространява поздравителни телеграми до др. Станишев за евродепутатстването му. В стила, в който идваха подкрепящи писма след внушителната загуба на евровота. Благодарим ти, прави с нас  каквото искаш...

Защо се спотайват депутатите, е ясно. С прогнозирани около 40 места в следващия парламент за БСП само "най-заслужилите" ще се уредят. Т. е. интригите, слагането и правенето на добро впечатление трябва да започнат навреме.

Защо обаче никой не реагира отдолу в най-демократичната партия? За наблюдател отстрани няма логично обяснение. Желязната партийна дисциплина, поведението "ти, др. Станишев си прав, когато съгрешиш дори" (ако перифразираме Христо Радевски), действащ закон на партийната омерта, липсата на алтернатива за лидерския пост? Всички са възможни обяснения. Електоратът на БСП обаче не е електоратът на ДПС и "на нашето момче" няма да му бъде простено.

Всяка партия обаче заслужава лидера си. Да му мисли сега ПЕС, която Станишев се е устремил да спасява.