Станахме свидетели на организиран опит за влияние на изборите ни отвън, сега е ред на 44-тото Народно събрание да намери решение на този проблем. Това заяви президентът Румен Радев на специално изявление днес по повод законопроекта, публикуван преди седмица за публично обсъждане от Министерство на правосъдието. (Вижте видео от обръщението след края на текста)

Документът предвиждаше 3 месеца уседналост за всички избори, практически ограничавайки гласуването на българите в чужбина.

"Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а за целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние в обществения и политическия живот", отбеляза Радев. "След години разхищаване на националния суверенитет от безотговорност, са необходими отговорни и ефективни действия, законодателни и организационни."

Той припомни, че на 19-и април свиква 44-тото Народно събрание, което ще трябва да се заеме с нужните законодателни промени.

"В това отношение приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет", заяви Радев.

Не стана ясно обаче защо президентът поздравява министерството за документ, за чието публикуване бе уволнен директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев. А самият проект бе оттеглен. 

Според Радев ключовото в закона не било предложението за уседналостта.

"Предложенията за промените в Закона за вероизповеданията, за политическите партии, за гражданството, представляват ясни бариери на нашата независимост, интегритета на обществото. Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат, може би целенасочено той бе концентриран върху предложенията по така наречената уседналост за гласуване. Някои съзряха в предложените идеи за ограничаване на права. Най-важната защита на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и свободна България", заяви Радев.

Според него дебатът по темата е извадил политическата класа от "дългогодишна летаргия".

"Вярвам, че в парламента ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има куража да гласува адекватни законови промени", каза още президентът.

Радев добави, че се надява на стабилно правителство, което да предложи мерки срещу основните проблеми на обществото, и пожела успех на българските народни представители.