Притеснен съм от това какво ще предложи днес президентът Румен Радев, заяви пред журналисти във Варна бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

"Няма как да не споделя своето огромно притеснение от това какво ще чуем и какви ще са действията, които ще бъдат обявени днес", заяви той.

Според Плевнелиев, ако Радев в действителност има намерения да свика референдум за избирателните права на българите в чужбина, това е потенциално противоконституционно.

"Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт. Държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпратим към милионите българи, които са успешни, свободни, глобални", каза още той.

Президентът Радев обаче не призова за народно допитване в изявлението си днес. Вместо това заяви, че са нужни законодателни промени, за да се ограничи намесата отвън на изборите ни. Подкрепи обаче законопроекта на Министерство на правосъдието, който предвижда именно 3 месеца уседналост на всички избори, на практика ограничавайки вота в чужбина.