Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За президента Тръмп изборът на цели и изстрелването на крилати ракети за наказание на сирийския режим заради използването на химически оръжия тази седмица вероятно бе относително ясно решение. Големият проблем е какво следва.

Военните подготвяха варианти за удари срещу Башар Асад още преди 2013 г., когато сирийският диктатор уби над 1000 души от собствения му народ при опустошителна атака с газ.

Химическата атака във вторник, за която бе обвинен режимът на Асад, уби десетки цивилни и предизвика отговор от Пентагона, който изстреля близо 50 крилати ракети по сирийска военновъздушна база късно в четвъртък.

"Главният въпрос не се е променил, - заяви Фил Гордън - висш представител на Белия дом по времето на Обама, участвал в много предишни дебати как да бъде наказан Асад. - Има ли военни удари, които можете да използвате, за да намалите способността на сирийците да атакуват с химически оръжия, и, ако го направите, какво ще направят те в отговор?"

Главната разлика между 2013 г., когато президентът Барак Обама за последно заплашваше Асад с въздушни удари, и днес е, че рисковете от задълбочаване на конфликта са много по-големи.

Първоначалните планове на американците да накажат Асад бяха насочени предимно срещу неговите химически оръжия, заявиха бивши представители на САЩ, участвали в тази подготовка. Директен удар срещу химическите арсенали на режима на Асад бе смятан за твърде рискован за цивилните, тъй като би предизвикал изтичане на вреден газ.

Вместо това военните стратези изработиха списък от цели, включващ складове с химически оръжия на Асад и бойни самолети и артилерия, които ще трябва да участват в битките.

"Целта бе да бъдат ударени няколкото химически арсенала, - каза бивш американски представител, помолил за анонимност при дискутирането на военното планиране. - Бяхме подготвили разузнавателните ни подразделения да направят оценка на пораженията от бомбите - и ако не бяхме постигнали необходимия ефект, щяхме да ги ударим отново."

Най-голямата разлика, пред която сега са изправени Тръмп и неговите военни командири, е присъствието на руски войски на бойното поле и руските системи за противовъздушна отбрана, които са в състояние да свалят американски самолети. Днес руските войски са смесени със сирийските сили и всяка атака срещу сирийски военен обект може да доведе до жертви сред руските военни.

Пенсионираният генерал Джон Алън, който координира кампанията срещу "Даеш" ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия при администрацията на Обама, заяви, че военните удари биха могли да имат "решителен" ефект върху войната, ако са били извършени през 2013 г. Той нарече "убийствено" решението на Обама да не нанесе удари.

"Сега е много по-трудно, - каза Алън. - САЩ трябва да си зададат въпроса: Колко ядосани трябва да сме по този проблем? Достатъчно ли сме морално възмутени, че сме готови да предприемем действия дори с възможността да има загинали руснаци?"

Другите големи притеснения са сирийската и руската системи за противовъздушна отбрана, които не са се прицелвали в американски самолети, защото авиацията на САЩ е съсредоточена в борбата с "Даеш" - общ враг на САЩ и сирийския режим.

"И сирийците, и руснаците могат да действат като спирачки, - смята Андрю Ексъм, бивш високопоставен служител по отбраната в администрацията на Обама. - Самолети на САЩ и коалицията прелитаха през и около тяхната ПВО през последните две години. Ако започнете удари срещу режима, той ще има всички основания да започне да удря самолетите на коалицията със системите за ПВО."

Най-малкото такъв ход от страна на сирийците и руснаците би стреснал някои партньори на САЩ от коалицията и да ги принуди да се оттеглят от битката, заяви Ексъм.

Ако американски бойни самолети бяха свалени или принудени да отвърнат на огъня по сирийски или руски радар, САЩ биха могли да бъдат вкарани във водовъртежа на ужасната сирийска гражданска война. Такъв изход не само ще изложи на по-нататъшен риск живота на американски граждани, но и извънредно ще затрудни войната на САЩ срещу "Даеш", която Тръмп обяви за свой главен външнополитически приоритет.

Тръмп може да смекчи някои от тези рискове, като гарантира на руснаците, че ударите са само за наказание на Асад заради използването на химически оръжия, а не за промяна на баланса във всеобхватната гражданска война. Възможно е също така ударите да дадат на САЩ допълнителна възможност да посредничат за компромис с руснаците, който да прекрати гражданската война, смятат някои анализатори.

"Политическото послание на една атака е, че използвате подход, който е напълно различен от тези на предишната администрация", заяви Андрю Таблър - експерт по Сирия в Института "Вашингтон".

Такъв ход вероятно би всял още повече страх у сирийския режим, който САЩ да използват в своя полза.

"Създаването на несигурност и това да бъдеш непредсказуем могат да дадат много повече, отколкото искаше да направи администрацията на Обама, което бе нищо", каза Таблър.

Дори след като признаха за големите рискове от удар и опасенията си от променящите се настроения на Тръмп, някои представители на администрацията на Обама призоваха за действия.

"Ако не действате, вие всъщност казвате на Асад и хората, подкрепящи неговия режим, че може да използва колкото си иска зарин, - каза Фил Гордън, който бе висш директор да Близкия изток в Белия дом при Обама. - Асад тества Обама. Сега е ранният тест на Тръмп."

-----

* Авторът е репортер във в. "Вашингтон пост", където е публикуван коментарът. Прикачените клипове и фотогалерия са от оригиналната публикация.

Ключови думи

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

А каква е истината с тази атака с химическо оръжие

Дали не е една лъжа както беше с Ирак и Либия ??
ИНДЖЕ ИНДЖОВ's picture
ИНДЖЕ ИНДЖОВ
ИНДЖЕ ВОЙВОДА

НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ГАЗОВАТА АТАКА Е ИНСЦИНИРОВКА НА САЩ

ИСМИСЛЕНАТА ГАЗОВА АТАКА Е ИНСЦИНИРОВКА ЗА ДА СИ НАМЕРЯТ ПОВОД АМЕРИКАНСКИТЕ АГРЕСОРИ ДА СВАЛЯТ БАШАР АСАД! АМИ ТЕ УТРЕ МОЖЕ ДА ПОИСКАТ И НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДА СВАЛЯТ И ДА СЛОЖАТ ПАК ПЛЕВНАЛИЕВ ЩОТО ТОЙ Е ПОСЛУШНИК И СЕ ГЛАНИ ПРЕД ТЯХ ! МАЙ Е ВРЕМЕ РУСИЙ ДА ИЗСТРЕЛЯ САМО 3 РАКЕТИ ОТ МЕКСИКАНСКИЯТ ЗАЛИВ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.