Русия тръгна към челен дипломатически сблъсък с администрацията на Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Тя даде знак, че публично ще подкрепи сирийския лидер Башар Асад въпреки възмущението по света от вчерашната атака със зарин в град Хан Шейхун, провинция Идлиб.

Западните страни, сред които и САЩ, обвиниха за нападението силите на Башар Асад. То бе извършено от бойни самолети срещу контролиран от бунтовниците район.

Москва обаче излезе с обратна версия. Според нея заринът не бил пуснат от самолетите, а от химически склад на бунтовниците, улучен при въздушните удари.

Руското твърдение бе наречено "лъжа" от Хасан Хадж Али - командващия Свободната армия на Идлиб (САИ).

"Всички видяха самолета, докато той бомбардираше с газ", заяви той пред Ройтерс от крепостта на групировката си в Северозападна Сирия.

"Освен това всички цивилни в района знаят, че там няма военни позиции или места за производство на оръжие. Различните фракции на опозицията не са в състояние да произведат тези вещества", допълни Хасан Хадж Али.

Вашингтон за първи път обвини Асад в използване на зарин от 2013 г. насам. Тогава стотици хора загинаха при химическа атака срещу предградие на Дамаск. За онази атака президентът Барак Обама заяви, че Асад е престъпил "червената линия". И заплаша с въздушни удари, но ги отмени в последния момент, след като сирийският лидер се съгласи да предаде химическия си арсенал според сделка, постигната с посредничеството на Русия. На няколко пъти настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че това решение е показало слабостта на Обама.

Последният инцидент означава, че Тръмп е изправен пред дилемата на своя предшественик - или открито да се противопостави на Москва и да рискува с по-голяма намеса в Близкия изток в опит да накаже Асад за използване на химически оръжия, или да направи компромис и склони сирийският президент на остане на власт с риска самият той да се покаже слаб.

Тръмп окачестви инцидента от вчера като "отвратителни действия на режима на Башар Асад", но също така нападна Обама, че не е успял да приложи "червената линия" преди 4 години. Говорителят на предишния американски президент отказа коментар.

САЩ, Франция и Великобритания внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, осъждаща атаката и настояваща за разследване. Русия има правомощията да й наложи вето, както е правила с предишните резолюции, насочени срещу Асад.

Отговорът на Тръмп при евентуален дипломатически сблъсък ще бъде следен внимателно в САЩ поради обвиненията на политическите му опоненти, че прекалено подкрепя руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Тръмп неведнъж е казвал, че САЩ и Русия трябва да работят в по-тясно сътрудничество в Сирия в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

Американските разузнавателни агенции твърдят, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. чрез хакване на компютри, за да помогне на Тръмп да победи Хилъри Клинтън. ФБР и две комисии в Конгреса разследват дали хора от щаба на Тръмп са заговорничели с Москва, което от Белия дом отричат.

Химическата атака в Идлиб - една от последните големи крепости на бунтовниците, борещи се от 2011 г. за свалянето на Асад, ще усложни дипломатическите усилия да бъде сложен край на войната, взела стотици хиляди жертви и накарала половината от сирийците да напуснат домовете си.

През последните няколко месеца западни страни, сред които САЩ, постепенно намалиха исканията си за оттегляне на Асад от властта като условия за прекратяване на конфликта, отбелязва Ройтерс. Те приеха, че бунтовниците вече не са в състояние да свалят режима със сила.

Използването на забранени химически оръжия може да направи по-трудна подкрепата на международната общност за каквото и да било мирно споразумение, което не изисква отстраняването му.

Така например само преди два месеца британският външен министър Борис Джонсън обърна на 180 градуса политиката на страната си и заяви, че на Асад трябва да бъде позволено да се кандидатира отново за президент. Днес обаче Джонсън заяви, че диктаторът трябва да си иде и нарече режима му "варварски".