Башар Асад смята, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане естествен съюзник на Сирия, ако се бори с тероризма, предаде ТАСС.

Сирийският лидер заявява това в интервю за португалската държавна радиотелевизионна компания РТП.

"Ние не можем да кажем още нищо за това какво смята да прави той, но ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъдем съюзници, точно както наши съюзници са борещите се с тероризма Русия и Иран", казва Асад.

Той допълва, че е скептично настроен по въпроса дали Тръмп ще може да спази своето обещание да се бори с терора. Причината е, че против него са много сили, включително администрацията на САЩ и американските медии.

"Пред Сирия няма друг избор, освен победа в борбата с тероризма", заявява още Башар Асад.

Според него използването с политически цели на терористи, джихадисти и религиозни екстремисти в този конфликт е неморално.

"Нашата борба с терористичните банди отговаря не само на интересите на Сирия и нейния народ, но и на държавите от Близкия изток и Европа. Но, уви, този факт не признават и не искат да осъзнаят много от политиците на Запад", посочи президентът на арабската република.

Той призова португалския експремиер Антониу Гутереш, който през 2017 г. ще оглави ООН, да запази обективността си в подхода към конфликтите, включително този в Сирия, и да не се поддава на американско влияние.

Същевременно Асад заявява в интервюто, че не приема военна операция на Турция на територията на страната му. И нападна особено остро турския президент Реджеп Ердоган:

"Вие говорите за болен човек. Той е президент с мания за величие. Живее във времената на Османската империя, не в настоящето. Изключен е от реалността."

Според сирийския лидер терористите дошли на територията на страната му през Турция и с подкрепата на Ердоган.