Предизборната кампания днес приключва официално. Тя имаше своите светли и най-толкова светли моменти, мина под знака на "патриотични блокади" на границата, заплахи кой кого ще съди, със съмнения за намеса отвън, с черен пиар, тежки обещания. Визуалната атака срещу избирателя не беше спестена. А социалните мрежи дадоха прекрасна възможност за масирано рекламиране. Често не особено обмислено и даже самодейно. Преференциалното гласуване особено отключи кандидатдепутатското иновативно мислене - често в странна посока, или казано по друг начин - напъните за оригиналост. И ако някои вероятно активно следват примера на известен ляв депутат, който направо заплашва партийния актив да не му пипа преференцията (история от минали избори, но с неувяхваща актуалност), други пробват и силата на модерните медии - и правят "атрактивни"  клипове.

 
Ето някои от видеата, които се радваха на голям интерес и коментари из фейсбук. Ако сте ги пропуснали, сега е време да наваксате. Спестяваме анализите какво е искал да каже авторът, както и оценките на творческите постижения и политически внушения. Приятно гледане!
 
1. В десетката на корупцията. Главен герой - Атанас Атанасов от "Нова република", водач на листата на Пазарджик и втори в 23-ти МИР в София. Действие - о.р. генералът отстрелва мишени и показва стрелкови умения, според някои невинаги в целта.

 

2. Таско Ерменков, кандидат за депутат от "БСП-Лява България" и водач на листата в Сливен. Заедно с група подгласници рекламира "промяната".
Чуват се кратки, но недвусмислени послания: "За ред и сигурност", "За малките градове и селата", "Здравеопазване за всеки" и т. н. Този клип се радваше вероятно на най-голям интерес и обсъждане из социалните мрежи. "Какво правят тези хора над този гроб", беше един от често задаваните въпроси.
От официалната страница на Ерменков беше изтрит, след като освен спорните му художествени качества, се оказа, че има и морално-правен проблем. Предизборното предупреждение "Купуването и продаването на гласове е престъпление" беше записан с гласа на актьора Марин Маринов. Освен че не беше давал съгласие, по-забавното беше, че актьорът също е кандидат-депутат, но от "Да, България". Ерменков се извини, но въпреки това Маринов продължи да държи на желанието си за съдебно уреждане на въпроса.
 

 

3. "Отдясно наляво". Така е озаглавил авторския си клип Александър Илиев, професор по пантомима и кандидат-депутат от БСП в 24-и МИР в София.

В ролята на мим професорът "без думи" обрисува политическите опоненти и агитира да се гласува за соцпартията.

4. Венци Мицов feat Ghettoman. Творбата се нарича "Я, у дЕсно".

В дълбокия текст най-важен е припевът "Двайсет и едно, двайсет и едно..." (Не, май не е скрита реклама на "Движение 21") И специалното участие на Божидар Лукарски и други видни реформаторски фигури. Самият Мицов е кандидат-депутат от "РБ-Глас народен" в 24-и МИР София, второ място след Петър Москов. На седма позиция пак в тази листа е Светлин Танчев, бивш депутат от БДЦ-Народен съюз, още по-бивш подгласник на Николай Бареков и още по-бивш депутат от ГЕРБ.

5. Румен Христов и коалиция Реформаторски блок. Селфи композиция.

Кандидат-депутатът Христов, водач на листата в Русе, е решил "да модернизира" посланието си като вкара селфи елемента и няккави хора говорят пред селфи стикове. Без коментар обаче, нали?  

 

6. Волен Сидеров, лидер на "Атака", водач на листа на "Обединените патриоти" в Ямбол. "Детство мое..."

Ако много сте се затъжили за атакисткия вожд и сте се питали защо двамата му събратя по коалиция не го пускат много по телевизията, ето го Сидеров - тих и кротък, даже и черно-бял, със снимки от най-ранно детство.

7. Клип на политическа партия "Възраждане". Не се сещате кои са точно в тази партия?

Не можем съвсем да ви виним. Но ето малко разнообразие от видео материал от партия, която никога не е била парламентарно представена, а и скоро няма да бъде. В името на плурализма.

8. Ето как обаче трябва да се правят клиповете - кратко и ясно, като инструкция за гласуване. Идея и реализация - младежкото ДПС в Търговище.

 
 В подборката на клиповете няма политическа логика, а и не се търси представителност. А някои партии отсъстват, вероятно не защото правят най-хубавите видеа на света, а защото продукцията им е толкова скучна и предсказуема, че никой не я забелязва. Което някой път е по-зле от лошата реклама.