Предизборната кампания набира скорост, а междупартийните сблъсъци стават все по-сериозни. Ударите под кръста също.

Жалбите до ЦИК са 42. Една от тях е от ГЕРБ за билборд с Бойко Борисов, на който лидерът е в генералска униформа и който предизвика множество коментари. В социалните мрежи в детайли беше обсъдено решението Борисов да е в този вид, както и жестът му с ръка, оприличен от някои по-крайни тълкуватели като почти хитлеристки. И плакатът обаче се оказа "фалшива новина". Поне според официалната позиция на ГЕРБ.

От партията са категорични, че не са го поставяли те и че това е провокация. При внимателно вглеждане се вижда, че на този билборд нарушенията са две - използван е националният флаг и отсъства надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

"Добре познаваме изборното законодателство и по никакъв начин не бихме си позволили да го нарушаваме", се казва в съобщението на партията.

Стилът на изображението, поставено на билборда, също няма нищо общо с визията на рекламните клипове, плакати и брошури на ГЕРБ. Все още не е ясно чия собственост са рекламните табла и кой е поръчителят на агитационния материал.

От АПИ официално съобщиха за бТВ, че разрешението за ползването на билборда е дадено на фирма за капачки и опаковки.

Бивши министри от ГЕРБ обаче се появиха с тениски с абсолютно същата снимка. Но  там няма номер на партията и затова те не се водели агитационен материал.

Кражба на глас

Oще един скандал се появи в социалните мрежи. Актьорът Мариан Маринов, водач на листа на “Да, България”, обвини Таско Ерменков от БСП, че му е откраднал гласа, докато казва: „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

Ерменков казва, че негови приятели решили да му помогнат с клипа и се извини на диктора. Клипът изчезна от мрежата, но Маринов обяви на страницата си, че ще съди политика от БСП.

ЦИК спря "книгата" на "Телеграф"

След жалба на коалиция "Да, България" от ЦИК излязоха с решение, че спират разпространението на безплатната книга, която се раздаваше заедно с "Телеграф". От политическата формация поискаха право на отговор в същия размер, в който е било уронването на доброто им име - безплатна цветна книжка с всек брой на вестника. Книгата е над 200 стр. Чака се решението на Комисията.

От ЦИК вече постановиха наказание на бТВ заради предаването "Мармалад", в което лидерът на "Атака" Волен Сидеров е показан в по-ранни години само "по парфюм". Не можело освен това да се говори за "голи прелести, запечатани на хартия", обясниха от Комисията решението си, бранещо престижа на атакисткия водач.

Бюлетините за вота вече тръгнаха към изборните секции. Първата партида замина за 8 района у нас и няколко в чужбина.  Самата бюлетина беше показана официално пред медиите.

Бюлетините са напечатани, те са достатъчно дори ако избирателната активност е 100%. Те са два вида - по-широки, които са за гласуване в страната и където е възможно отбелязване на преференции, и по-тесни за чужбина, където преференции няма. От ЦИК напомниха, че всяка бюлетина трябва да е откъсната пред избирателя и само тогава е валидна. На тези избори изцяло ще гласуваме с хартиени бюлетини, защото машинният вот се провали.