Собственикът на един от изгорелите през август миналата година тютюневи складове в Пловдив е получил разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата да събори сградата.

Това е станало въпреки че бившият министър на културата Вежди Рашидов и кметът на Пловдив Иван Тотев обещаха, че разрушените складове ще бъдат възстановени в оригиналния им вид, а държавата потвърди, че те са част от групов паметник на културата.

Данните изнесе зам.-председателката на Камарата на архитектите в България Петкана Бакалова, която е и кандидат за депутат от листата на Коалиция "Движение Да, България" в Пловдив, заедно с лидера на коалицията Христо Иванов. Бакалова е предала документите по случая вчера и на служебния министър на културата Рашко Младенов, и на президента Румен Радев. 

Става дума за тютюневия склад на ул. "Г.М. Димитров" в Пловдив - един от четирите засегнати от пожара през август. Негов собственик е “Галакси Инвестмънт Груп” ООД.

Архитект Бакалова описа кратка хронология на събитията:

Началото на сагата е през април 2016 г., когато община Пловдив внася в министерството за съгласуване проект за градоустройствен план, според който се предвижда събаряне на 4-те тютюневи склада. На мястото на конкретния склад например е планирана 8-етажа сграда. Министерството на културата не отхвърля плана, но той не е одобрен окончателно и от община Пловдив.

На 20 август 2016 г. складовете пламват. Два дни по-късно кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) издава заповед да бъдат предприети действия за оценка на щетите. Гореспоменатият склад на ул. "Г. М. Димитров" е част от групов паметник на културата, но е сериозно пострадал от огъня. Седмица по-късно вече има протокол, който задължава собствениците на опожарените складове, в това число и на споменатия, да предприемат действия за бързо възстановяване на сградите. 

Тогавашният министър на културата - Вежди Рашидов от ГЕРБ, казва:

"Аз категорично ще настоявам паметници на културата да не се рушат и да не променят вида си."

На 9 декември 2016 г. обаче министерството издава становище, според което позволява пълния демонтаж на сградата.

Собствениците "Галакси Инвестмънт Груп" ООД внасят в Министерството на културата документ със заглавие "Проект за временно укрепване на тютюнев склад". Укрепването, което предлагат, всъщност е демонтиране на фасадите напълно и възстановяването им от нулата.

На 23 януари тази година от фирмата внася искане за демонтиране на склада, а на 31 януари се появява становище на министерството, което отново позволява демонтажа. През февруари това разрешение е дадено и от НИНКН. В този момент на власт вече е служебното правителство.

Причината за решението на НИНКН - "констатирани са значителни конструктивни дефекти" и "спрямо установеното състояние на конструкцията" е заключено, че тя вследствие на пожара е "изчерпала изчислителната си носимоспособност и е в опасност от саморазрушаване". Това разбираме от съгласувано становище на НИНКН, подписано от зам.-министърката на културата доц. д-р Бони Петрунова.

Клуб Z потърси доц. д-р Петрунова за коментар. Тя поясни, че трябва да се запознае с конкретния документ, но подчерта, че от години работи за опазването на българските културни ценности и не би разрешила с лека ръка събарянето на такава. Но и уточни, че в този случай не става въпрос за сграда с установен статут.

"Процедурата по даване на идентификация е много дълга и комплексна и всъщност едва в крайната си фаза опира до администрацията", каза тя.

И заяви, че не трябва да се търси вината при чиновниците, а при собствениците, които не поддържат и оставят подобни сгради да бъдат разрушени.

"Чест прави на община Пловдив, че праща отново запитване на Министерството на културата", отбелязва Бакалова.

Въпросите от зам.-кмета инж. Димитър Кацарски, който отговаря за "Общинската собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции" (ОСУТСИ), са два. А именно разрешава ли се на "Галакси Инвестмънт Груп" ООД да премахне цялата останала част от полуразрушения тютюнев склад и приключила ли е процедурата по определяне статута на на склада като недвижима културна ценност.Кацарски уточнява още, че в становището на Министерството на културата от декември 2016 г. има изискване, че "... рекоструираните фасади следва да бъдат неотменим компонент от архитектурното решение." В следващия документ обаче това изискване отсъства.

Това означава, че собствениците могат просто да демонтират и изхвърлят всеки елемент от склада и да го възстановяват от нулата с други материали - практика, която всъщност е реконструкция, а не реставрация на потенциалниалата културна ценност според закона.

На въпросите на Кацарски отговаря шефката на Националния институт по недвижимо културно наследство арх. Даниела Джуркова на 17 февруари 2017 г. Отговорите й в резюме - да, разрешаваме пълно демонтиране и не, процедурата по установяването дали складът е културна ценност не е приключила:

"Защо министерството дава право да се разрушават паметници на културата?", попита Бакалова. 

И добави, че в момента по-често се отнема статуквото на сгради, отколкото да се дава.

Важно е да се отбележи, че процедурата за определяне на тютюневите складове за паметници на културата всъщност е започнала през вече далечната 2014 г.

Според лидера на "Да, България" Христо Иванов, това е пример как у нас мафията руши конкретни "активи, ценности, културни в случая".

"Истината е, че всичко това е част от една картина, в която и Министерството на културата, и общината търсят начин да се отърват в интерес на инвеститорите от тази „досадна“ старина. Търсят начин да я заменят с фалшификати, с итонг и стъклопакет да подменят живата памет на града. Така че тук става дума не само за индивидуална чиновническа отговорност. Става дума за политическа отговорност и тя се носи от ГЕРБ."

Според Иванов това е пример за това как "мафиотското управление, което имаме, задушава страната".

"Моят въпрос е - как Борисов и Рашидов имат лице да се кандидатират в Пловдив? Не просто заради този скандал, а и заради цялото отношение на правителството", заяви той.

Клуб Z се свърза със служебния министър Младенов, който заяви, че в момента темата се обсъжда, но казусът бил "изключително сложен и объркан".

"Аз научих за това вчера. Няма опасност от демонтиране на склада в момента, това става със заповед на кмета, каквато няма", успокои той, но отказа да коментира повече преди да има яснота по случая.

По-късно пред "Площад Славейков" министър Младенов заяви:

„Няма решение на Министерството на културата за събарянето на тютюневия склад на ул. „Г. М. Димитров“ № 29 в Пловдив“.

По думите му е невъзможно НИНКН да придвижи такова становище без съгласието на Министерството на културата. Служебният министър цитира свое писмо до зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски в отговор на постъпил от него въпрос по повод искане от собственика на тютюневия склад на „Г. М. Димитров“ в Пловдив от фирма „Галакси Инвестмънт Груп“ да бъде премахната цялата останала част от сградата. Във въпросното писмо пише:

„В тази връзка Ви уведомяваме за следното: в изпълнение на решението от констативен протокол на комисия по член 73, алинея 1 от Закона за културното наследство, назначена със заповед на кмета на Община Пловдив, от собственика на тютюнев склад на ул. „Г. М. Димитров“ № 29 е внесен проект за временно укрепване на запазените структури на тютюневия склад, който е съгласуван с Министерството на културата. Проектът е изискан само с цел укрепване на запазените структури и осигуряване на безопасността на околното пространство. Министерството на културата не разрешава демонтирането на останките от сградата“.

Рашко Младенов допълни, че служителите на НИНКН, които са издали разрешение за събарянето на тютюневия склад на ул. „Г. М. Димитров“ в Пловдив, който е част от групов паметник на културата, „ще си понесат последствията“.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ